'Kàrvadan. La llegenda de l'impostor', de Carles Batlle. Segell Kimera, Ed. La Galera

Kàrvadan. La llegenda de l’impostor, de Carles Batlle. Segell Kimera, Ed. La Galera, 2012. 570 pàg.

Quin goig trobar fantasia original en català! Quina alegria llegir sobre altres mons que són en aquest, en el nostre, en el nostre país! El dramaturg Carles Batlle (Barcelona, 1963) mereix, d’entrada, l’enhorabona per gosar escriure aquesta novel·la, però sobretot per fer-ho en català, alliberant-nos de prejudicis en un sector tan minoritari com la fantasia, i imaginant que l’Alta Garrotxa (per què no?) podria esdevenir un univers llegendari que ell bateja com Carr-Mor. Dit això, em sembla un pèl exagerat que alguna ressenya el qualifiqui com el “Rothfuss català”: això són figues d’un altre paner.

Molt sovint la natura ens corprèn, i davant de la magnificència d’un paisatge podem imaginar altres mons més purs i salvatges que no estiguin tan castigats com el nostre. I això és el que li passa al protagonista d’aquesta història, encara que sense buscar-ho. Pol Bàrsac és un jove de Banyoles que fuig de la policia. Activista radical, s’ha passat de frenada i ha participat en alguns disturbis: pedrades i còctels Molotov. Per amagar-se, ell i el seu company Jan s’endinsen en una cova en plena tempesta. I quan en surten comencen a experimentar sensacions noves: una natura molt més salvatge, olors nous, bèsties estranyes i persones que semblen frikies disfressats de carnaval enmig de la muntanya.

Batlle narra la història amb dues veus narratives en primera persona, a mode de testament. Per una banda, la d’en Pol, qui anirà descobrint, des de la reticència inicial, quines són les seves implicacions personals en aquell món. De l’altra, la princesa (cúnari) Lia, que és l’encarregada d’anar desgranant la problemàtica que pateix el seu poble.

En aquest relat, el Kàrvadan és el messies. L’esperat. Un ésser prodigiós del qual en parlen les llegendes i les cançons, que ha d’arribar per alliberar el poble d’una tragèdia que fa que les dones emmalalteixin i morin després de concebre un fill. Una sentència terrible. Com a hereva del tron, Lia ha d’afrontar a contracor les seves obligacions matrimonials, i alhora lluita contra la conspiració que emana del poder religiós, representat pel summe sacerdot Ànidam.

El Pol trigarà bastant a situar-se. No és per menys! I els ulls se li obren com a plats quan comença a entendre que transita entre dues dimensions en què la geografia és la mateixa: des de la mola del Mont fins al Comanegra. És un temps irreal, primitiu, però que alhora li planteja molts interrogants sobre el seu passat, i el futur del futur. La confusió del moment d’un poble que espera Sigurn, el Salvador, i la violència dels esdeveniments (bàndols enfrontats, animals ferotges…) l’obliguen a pensar i actuar amb rapidesa. En Pol serà el protagonista d’una gran impostura no pretesa que ni ell mateix acaba de copsar on té els límits, i la seva actuació condicionarà no només el futur de Lia sinó el de tots els habitants de Carr-Mor.

Kàrvadan té en aquest traspàs entre universos (el real i el fantàstic) el seu punt vibrant. Batlle crea un món particular amb fauna i flora pròpies de noms estranys (que aclareix amb un glossari de suport). La narració manté en tot moment un bon equilibri entre misteri i aventura, atès que els personatges principals són en constant perill, mentre l’acció s’aboca a un final que es preveu tràgic i amb certes dosis d’èpica. I com en tota bona trilogia, aquest final deixa el lector desconcertat, perquè massa preguntes han quedat encara sense resposta en aquest primer volum de Les Cròniques de Carr-Mor.

Periodista i gestor cultural

2 Comment on “Un món fantàstic a la Garrotxa

  1. Retroenllaç: La maduresa del Kàrvadan | Les Rades Grises

  2. Retroenllaç: Kàrvadan, l’heroi de la Garrotxa | Les Rades Grises

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

La Biblioteca del Kraken

Una mirada a la literatura fantàstica

Alister Mairon

Una mirada a la literatura fantàstica

Windumanoth

Revista de género fantástico

Llegendes de Catalunya

Just another WordPress.com site

Històries de la Serina

Contes, llegendes, mites i relats

Fantífica

Una mirada a la literatura fantàstica

Donde acaba el infinito

Una mirada a la literatura fantàstica

El Biblionauta

Els altres mons de la literatura catalana

SCCFF

Una mirada a la literatura fantàstica

Cròniques de Neopàtria

Una mirada a la literatura fantàstica

Un blog de ciencia ficción en busca de un nombre

Una mirada a la literatura fantàstica

Dreams of Elvex

Una mirada a la literatura fantàstica

Ciència i Ficció

Congrés internacional - L'exploració creativa dels mons reals i dels irreals

Ilium

Reseñas y otras cuestiones de variable interés

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Funky Blog Medina

Una mirada a la literatura fantàstica

Rucs elèctrics

Una mirada a la literatura fantàstica

Catarsi

Revista de la SCCFF

No siga leyendo

Una mirada a la literatura fantàstica

%d bloggers like this: