Mindrä, un al·lè d’esperança

mindra001
Mindrä I. Els missatgers del Guardià de l’Est, de Biel Cussó. Ed. Croma
mindra002
Mindrä II. La Gran Batalla del Nord, de Biel Cussó. Ed. Croma

Sembla que la literatura fantàstica en català ens té reservades petites sorpreses. I fa especial il·lusió poder esmentar en aquest espai un projecte com el d’Edicions Croma, l’editorial que Biel Cussó crea a partir de Mindrä.

Molta atenció perquè no es tracta d’un fet qualsevol: un novell en el terreny de la narrativa (tot just havia fet relats breus) decideix escriure una història fantàstica i publicar-la en un segell propi, creat per a l’ocasió, amb vocació de personalitat pròpia en el camp de la fantasia i la ciència-ficció, i en català! Un projecte ardu, amb grans dosis d’autogestió, i amb moltes dificultats per distribuir els exemplars, que només es pot entendre des de la il·lusió i l’entusiasme de la vida. Sí, la vida. El naixement del Roger, el fill de l’autor, va ser el desencadenant d’un esclat de creativitat que ha fructificat en els dos volums d’aquest univers, Els missatgers del Guardià de l’Est i La Gran Batalla del Nord. Tot va començar com un conte en què el seu pare projectava el petit Roger a l’edat de 10 anys. Però el conte va dominar l’escriptor i va esdevenir un relat de 900 pàgines dividit en dues entregues. La segona es va presentar el passat mes de juny.

Tres pedres màgiques mantenen l’equilibri energètic del Continent, i tres mags en són els custodis. Però la traïció d’un d’ells desencadena la crisi del Mindrä. Evitar que el malvat s’apoderi d’una de les pedres serà la missió que assumeixen els cinc joves protagonistes del llibre. La història de Mindrä beu dels elements essencials dels relats de fantasia: una errada del sistema (el mal, l’ànsia de poder), un viatge iniciàtic, un grup d’amics, una aventura. Un viatge màgic en què els nens, com a la vida, aprendran a base de perills, coneixeran millor les seves aptituds i les compartiran amb els altres per assolir objectius comuns. En aquest cas, molt ben ajudats per unes arracades poderoses cadascuna de les quals atorga al portador una qualitat especial. També la natura és un dels fonaments dels llibres, en què l’autor hi trasllada la seva pròpia experiència d’infant que ha viscut al costat de boscos, coves i rius, i n’exalça les virtuts des d’una militància gens dissimulada. De fet, un dels pols de tensió de la narració és el xoc entre la puresa d’un món rural idealitzat i despreocupat i la destrucció tecnològica, és a dir, natura versus industrialització. És inevitable veure-hi molt del món imaginari de Tolkien en el substrat de tota la història de Mindrä, que culmina amb un gran enfrontament que permet fer dobles lectures al món actual.

Biel Cussó fa una cosa molt difícil: crear un món. Per a totes les edats, però segurament més difícil d’entrar-hi per al públic adult pel to d’innocència que impregna el conjunt, vist des del punt de vista dels infants que esdevenen adolescents. Són llibres ideals per a tots els lectors amb ganes de viure una aventura sense prejudicis. El lector adult i avesat hi trobarà a faltar més aprofundiment, però la història reuneix tots els ingredients que poden interessar al públic juvenil.

“Escriure és addictiu”. Cussó adverteix que haver finalitzat aquesta obra li ha provocat la necessitat de seguir escrivint. Tant de bo Mindrä sigui només l’inici d’alguna cosa més gran, i que pugui acollir altres relats d’autors de fantasia en català que desafiïn l’estat actual del panorama literari. Cussó i Croma han fet un pas per començar a omplir un buit. Ànims!

Un pensament sobre “Mindrä, un al·lè d’esperança

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.