La resistència catalana de la ciència-ficció

La febre del vapor. Jordi Font-Agustí. Pagès Editors, col. Ciència-ficció, 2011. 220 pàgs.

Hi ha projectes que requereixen una bona dosi d’entusiasme personal per fructificar, i això ho sap bé l’escriptor Antoni Munné-Jordà, que, des de fa una pila d’anys, dirigeix la col·lecció de ciència-ficció de Pagès Editors, un estendard de resistència –i de constància– del gènere en llengua catalana. Fins avui, la sèrie suma ja 24 volums, amb un ventall prou representatiu de títols del gènere: des d’autors de referència com, per exemple, Robert Silverberg; clàssics com ara Jules Verne i el mateix Manuel de Pedrolo, i altres autors catalans contemporanis com ara Jordi Sierra i Fabra i Carme Torras, entre molts altres. El darrer llibre de la col·lecció és La febre de vapor, de Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955), que va obtenir el XIII Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo de l’any passat. L’autor, que ja hi havia publicat Traficants de llegendes (Premi UPC 2003), situa aquest relat l’any 1914, quan és a punt d’esclatar la Primera Guerra Mundial. Un electricista català descobreix que a Montserrat brolla una aigua hipercalòrica amb propietats especials que pot revolucionar els usos industrials, amb la construcció de nous enginys que atrauen l’interès de les potències europees, mentre la Mancomunitat intenta guardar-ne el secret. Font-Agustí reinventa un breu període de tres anys, que utilitza per reflexionar sobre la crisi actual, a partir de les riqueses efímeres. L’aigua va beneficiar uns quants mentre va durar, com ara ha passat amb la construcció. “Res és per sempre”, conclou.

http://www.avui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/410377-la-resistencia-catalana-de-la-ciencia-ficcio.html

Un pensament sobre “La resistència catalana de la ciència-ficció

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.