H.P. Lovecraft, un dels clàssics de L’Arcà

La crida de Cthlhu i altres narracions, de H. P. Lovecraft. Laertes Ed, col. L’Arcà, 2010. Traducció al català d’Emili Olcina

La condició de clàssic s’assoleix amb el temps. Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) no va tenir en vida el reconeixement popular i acadèmic que avui sí li correspon com un dels pilars de la literatura de terror i de ciència-ficció. De caràcter introvertit i malaltís, va viure força reclòs en l’àmbit domèstic –alimentat per la literatura i l’afició a l’astronomia–, i va abocar en la seva obra la ciutat de Providence (Rhode Island, EUA), on va néixer. És el creador de mites de la fantasia com la ciutat d’Arkham o la Vall de Miskatonic, on recrea Nova Anglaterra. En els seus textos, hi reflecteix en primera persona els paisatges propers així com la seva particular visió de la condició humana (rebuig a la dona i el sexe, racisme…) transformada en horrors diversos.
L’editorial Laertes va publicar fa uns mesos La crida de Cthulhu i altres narracions, una selecció imprescindible per conèixer H.P. Lovecraft. Un dels més reconeguts és el conte que dóna nom al llibre, en el qual l’autor convida a anar més enllà dels límits coneguts mitjançant una deïtat monstruosa que ressorgeix de la foscor dels temps. Aquest volum és un dels tresors de la col·lecció L’Arcà, una referència perseverant per poder llegir literatura fantàstica en català. H.P. Lovecraft ja figurava en el catàleg amb traduccions com ara A les muntanyes de la follia, i L’ombra sobre Innsmouth. Altres títols recents d’aquesta col·lecció són El bevedor del vi de palma, d’Amos Tutuola, i La finestra oberta i altres contes fantàstics d’humor negre, de Saki.

3 pensaments sobre “H.P. Lovecraft, un dels clàssics de L’Arcà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.