MOT, àgora de debat per al fantàstic

motJa fa temps que comentem (i constatem) que la literatura fantàstica viu un moment molt interessant. Ha guanyat presència mediàtica i ha ampliat el seu cercle d’influència. En català anem lents, però també es noten vents de canvi. I és simptomàtic que quan un sector fa soroll genera cada vegada més debat.

La bona notícia aquesta primavera és a Girona i Olot, on neix el Festival MOT i ho fa amb la confecció d’un programa específic per debatre sobre la literatura fantàstica, amb l’objectiu, diuen, de donar-la a conèixer “des de tots els seus subgèneres, mirades i perspectives, tant clàssiques com actuals”.

La cita és de l’1 al 12 d’abril. Cal aplaudir la presència d’escriptors catalans de primer nivell com Albert Sánchez Piñol, qui va demostrar amb La pell freda que no és incompatible escriure ciència-ficció de qualitat i fer-ho en català. I voldria destacar la mirada calidoscòpica que ha preparat el comissari de l’esdeveniment, David Roas, ampliant el debat al cinema, el teatre, la novel·la gràfica, l’àmbit infantil, etc. amb noms importants (Anna Starobinets, Ignacio Padilla, Elia Barceló…) i espectacles -hi haurà fins a 40 activitats- per a tots els públics. Perquè la literatura fantàstica, com és obvi, impregna un espectre molt ampli de la creació contemporània.

Els aficionats al gènere fantàstic tenen a Catalunya punts d’encontre de referència com les Ter-Cat i els Premis Ictineu, però el sector no té prou força per impulsar un festival com el Celsius (Avilés), reforçat per la major envergadura del mercat en llengua castellana. Iniciatives com aquesta del festival MOT són una contribució més per normalitzar el gènere a casa nostra. Enhorabona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.