El rescat de Lovecraft

lovecraft004_cat
La crida de Cthulhu i L’horror de Dunwich, de H. P. Lovecraft. Ed. Bromera, 2013. 217 pàgs. Traducció al català: Josep Marco.

Hi ha clàssics que mai deixen de ser als prestatges. Per a la literatura de terror, Lovecraft és un autor ineludible, i recentment hem pogut constatar un cert reviscolament editorial, amb la coincidència al mercat de noves publicacions sobre l’autor de Providence que han despertat fins i tot l’interès d’alguns suplements culturals generalistes.

Ho celebrem. Perquè la publicació de clàssics en català sempre és motiu de celebració. Amb vocació didàctica, Bromera ha publicat en un sol volum La crida de Cthulhu i L’horror de Dunwich, dos relats de H. P. Lovecraft que busquen sobretot la complicitat del públic jove. És destacable el treball de traducció i la introducció de Josep Marco, que condensa en poques pàgines l’univers personal i literari de l’escriptor nord-americà. Tots dos textos formen part dels anomenats “Mites de Cthulhu”. El primer (1926) és segurament el més conegut de Lovecraft. L’escriptor hi desplega l’horror còsmic característic de bona part dels seus relats, en què l’home és un ésser feble i efímer amenaçat per monstres semi-déus disposats a tornar a la Terra si són invocats. En el segon, hi trobem una història claustrofòbica en un ambient rural. La crida de Cthulhu es pot trobar en un altre llibret publicat fa uns anys per Laertes.

Dos nous títols acabats de sortir d’impremta són En las montañas de la locura i El caso de Charles Dexter Ward, que (sorprenentment?) han aparegut a Acantilado. El segell de Jaume Vallcorba recupera dos relats llargs de Lovecraft. El primer (1931), narrat per un professor de la Universitat de Miskatonic  -un dels indrets de Nova Anglaterra inventats per l’autor-, en què es parla d’unes muntanyes més altes que l’Himàlaia i una ciutat construïda per éssers extraterrestres a l’Antàrtida. El segon, que no es va publicar en vida de l’autor, desgrana el misteri d’un antiquari que té contactes amb forces ocultes, un dement que escapa d’un sanatori i que recorda, en certa manera, el caràcter esquerp, inquietant i solitari del mateix escriptor.

Mentre esperem si es produeixen altres reedicions en català, vet aquí un petit tresor rescatat de la biblioteca: El cas de Charles Dexter Ward, publicat l’any 1991 per Columna Jove i amb traducció d’Alfred Bosch.

lovecraft005
El cas de Charles Dexter Ward. Ed. Columna Jove.

Dues recomanacions per acabar: un article que publicava fa uns dies Javier Calvo al suplement Cultura de La Vanguardia. En aquest text, Calvo es fa ressò d’un dels motius que expliquen que l’obra de Lovecraft torni a florir, i és que l’any passat van expirar els drets de les seves obres.

I si teniu ganes de conèixer més sobre el món lovecraftià, no deixeu de visitar el blog de David Madueño, un repàs molt interessant sobre el que es pot trobar de l’autor de Providence en llengua catalana. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.