
Diuen que la gent llegeix poc; que les vendes de llibres en paper cauen sense aturador; que la pirateria no permet fer rendible l’edició digital; diuen que els joves no estan interessats en la lectura… bla, bla, bla. Però avui he vist cues en una llibreria, i gent comprava llibres a carretades, literalment. Amb carretó, com al súper!
I, sí, el sector editorial ha patit moltíssim aquesta crisi des de múltiples perspectives, però encara hi ha motius per a l’esperança. En uns temps en què moltes llibreries històriques han hagut de tancar la barraca, avui celebrem amb bombo i plateret l’ampliació de Gigamesh, la llibreria de referència del gènere fantàstic en tots els seus vessants.

El nou espai havia generat molta expectació i la clientela fidel de Gigamesh ha respost en massa als dos dies d’inauguració programats. Hi ha hagut també un bon ressò a la premsa generalista, així que no ens estendrem en els detalls. Les dues botigues històriques (la de llibres i còmic a Ronda Sant Pere i la de jocs al passeig Sant Joan) s’han unit en una de sola, molt més gran i diàfana, un autèntic paradís on s’hi pot trobar gairebé tot, i cal destacar especialment el gran assortit de títols en anglès. La nova Gigamesh és al carrer Bailèn 8 de Barcelona. L’indret queda més amagat respecte l’àmbit d’Arc de Triomf, i la botiga té al voltant diversos locals tancats en lloguer, però és evident que serà un pol d’atracció fenomenal, i possiblement la qualitat i amplitud de l’espai atraurà públic de tot l’Estat. No sé si és la llibreria especialitzada més gran d’Europa, però és certament molt més acollidora que el soterrani de Forbidden Planet a Londres.

Han estat dos dies de gran activitat, amb presència d’autors de referència del gènere, com Javier Negrete, entre molts altres. No m’he pogut estar de saludar l’amic Marc Pastor i demanar-li la signatura de Bioko. Diu que està treballant en una història d’amor, des de la perspectiva d’una noia de 18 anys… i calla perquè no pot dir res més, i fa una cara com dient: “Ja veuràs, ja veuràs”. Ho esperem. Crec que ell era l’únic escriptor català que avui signava a la millor llibreria especialitzada en gènere fantàstic del país.

I, sí, efectivament, he anat a buscar què podia trobar en català a Gigamesh, i m’he trobat només amb aquest prestatge, on hi destaca la col·lecció de ciència-ficció de Pagès Editors, els títols més populars de Rothfuss, Martin o Paolini, i també alguns títols d’un segell jove com l’editorial Males Herbes. Poca cosa més. Representatiu de la realitat? Sí, segurament, perquè tots sabem que les traduccions en català són pràcticament inexistents. I la producció del país és escassa i dispersa. També és evident que la llibreria, i la pròpia editorial Gigamesh -que, no ho oblidem, edita ni més ni menys que la saga Game of thrones de George R. R. Martin- està clarament enfocada al públic en llengua castellana. Ara bé, estic convençut que si s’hi posen poden omplir algun prestatge més. Vinga, nois, intentem-ho!
Amb aquest rellançament, Gigamesh continuarà essent el centre gravitatori per als amants del fantàstic, potser encara més que abans. La nova sala d’actes serà punt de trobada dels millors escriptors -un ocellet em diu que aquest estiu potser hi veiem Patrick Rothfuss, aprofitant la seva visita al festival Celsius. I una altra notícia que sembla que arriba aviat és el salt de l’editorial al llibre digital. Caldrà estar-hi atents… Alejo Cuervo ha forjat un autèntic temple del fantàstic. I de regal per als clients avui, la seva pròpia Exégesis, per saber més sobre el director d’orquestra i artífex de tot plegat. Moltes gràcies.
Ni vici ni subcultura. Jo espero trobar bona literatura cada cop que hi entri!
Enhorabona!