Gigamesh, santuari del fantàstic

IMG_4426
L’entrada a la nova Gigamesh, a Barcelona.

Diuen que la gent llegeix poc; que les vendes de llibres en paper cauen sense aturador; que la pirateria no permet fer rendible l’edició digital; diuen que els joves no estan interessats en la lectura… bla, bla, bla. Però avui he vist cues en una llibreria, i gent comprava llibres a carretades, literalment. Amb carretó, com al súper!

I, sí, el sector editorial ha patit moltíssim aquesta crisi des de múltiples perspectives, però encara hi ha motius per a l’esperança. En uns temps en què moltes llibreries històriques han hagut de tancar la barraca, avui celebrem amb bombo i plateret l’ampliació de Gigamesh, la llibreria de referència del gènere fantàstic en tots els seus vessants.

L'espai té 500 m2
L’interior de la llibreria, de 500 metres quadrats.

El nou espai havia generat molta expectació i la clientela fidel de Gigamesh ha respost en massa als dos dies d’inauguració programats. Hi ha hagut també un bon ressò a la premsa generalista, així que no ens estendrem en els detalls. Les dues botigues històriques (la de llibres i còmic a Ronda Sant Pere i la de jocs al passeig Sant Joan) s’han unit en una de sola, molt més gran i diàfana, un autèntic paradís on s’hi pot trobar gairebé tot, i cal destacar especialment el gran assortit de títols en anglès. La nova Gigamesh és al carrer Bailèn 8 de Barcelona. L’indret queda més amagat respecte l’àmbit d’Arc de Triomf, i la botiga té al voltant diversos locals tancats en lloguer, però és evident que serà un pol d’atracció fenomenal, i possiblement la qualitat i amplitud de l’espai atraurà públic de tot l’Estat. No sé si és la llibreria especialitzada més gran d’Europa, però és certament molt més acollidora que el soterrani de Forbidden Planet a Londres.

IMG_4418
Marc Pastor, amb Javier Negrete, durant la sessió de signatures d’aquest dissabte.

Han estat dos dies de gran activitat, amb presència d’autors de referència del gènere, com Javier Negrete, entre molts altres. No m’he pogut estar de saludar l’amic Marc Pastor i demanar-li la signatura de Bioko. Diu que està treballant en una història d’amor, des de la perspectiva d’una noia de 18 anys… i calla perquè no pot dir res més, i fa una cara com dient: “Ja veuràs, ja veuràs”. Ho esperem. Crec que ell era l’únic escriptor català que avui signava a la millor llibreria especialitzada en gènere fantàstic del país.

IMG_4408
Prestatge de títols en català

 

 

 

 

I, sí, efectivament, he anat a buscar què podia trobar en català a Gigamesh, i m’he trobat només amb aquest prestatge, on hi destaca la col·lecció de ciència-ficció de Pagès Editors, els títols més populars de Rothfuss, Martin o Paolini, i també alguns títols d’un segell jove com l’editorial Males Herbes. Poca cosa més. Representatiu de la realitat? Sí, segurament, perquè tots sabem que les traduccions en català són pràcticament inexistents. I la producció del país és escassa i dispersa. També és evident que la llibreria, i la pròpia editorial Gigamesh -que, no ho oblidem, edita ni més ni menys que la saga Game of thrones de George R. R. Martin- està clarament enfocada al públic en llengua castellana. Ara bé, estic convençut que si s’hi posen poden omplir algun prestatge més. Vinga, nois, intentem-ho!

Amb aquest rellançament, Gigamesh continuarà essent el centre gravitatori per als amants del fantàstic, potser encara més que abans. La nova sala d’actes serà punt de trobada dels millors escriptors -un ocellet em diu que aquest estiu potser hi veiem Patrick Rothfuss, aprofitant la seva visita al festival Celsius. I una altra notícia que sembla que arriba aviat és el salt de l’editorial al llibre digital. Caldrà estar-hi atents… Alejo Cuervo ha forjat un autèntic temple del fantàstic. I de regal per als clients avui, la seva pròpia Exégesis, per saber més sobre el director d’orquestra i artífex de tot plegat. Moltes gràcies.

Ni vici ni subcultura. Jo espero trobar bona literatura cada cop que hi entri!

Enhorabona!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.