‘Pathfinder’, viatges en el temps

Pathfinder, d’Orson Scott Card. Ed. Minotauro, 2011. 506 pàg. Traducció al castellà:  Manuel Mata

Rigg és un nen de 13 anys amb un do especial: veu els rastres que els éssers vius deixen per allà on han passat al llarg dels segles. Viu a les muntanyes una vida solitària amb el seu pare, autèntic mentor, i es dediquen bàsicament al comerç de pells d’animals. Però la mort accidental del pare al bosc trastocarà la dolça existència de Rigg. El darrer missatge del seu pare és que ha de cercar la seva germana, de la qual en desconeixia l’existència. Al poble es retroba amb un amic d’infantesa, Umbo, amb el qual viatjarà per afrontar un destí que en aquell moment no pot ni imaginar.
Orson Scott Card, escriptor de llarga trajectòria en el món de la ciència-ficció i autor de la reconeguda i premiada El juego de Ender, planteja una aventura que barreja magistralment fantasia i ciència-ficció amb dos relats que avancen paral·lelament. Per una banda, les peripècies de Rigg. El jove s’haurà d’enfrontar amb les altes instàncies polítiques de la capital, Aressa Sessamo, i pair revelacions majúscules sobre la seva identitat i la seva família -millor no dir res més per no desvetllar la trama. Per l’altra banda, i com a introducció de cada capítol, assistim a una missió espacial que cerca establir una colònia humana en un altre planeta, un segon lloc on viure sense ajut artificial i reduir les possibilitats d’extinció de l’espècie.
No és un exercici fàcil per al lector, com reconeix el mateix Scott Card, que hi dedica algunes explicacions al final per agrair, primer, la influència de l’obra de Neil F. Comins, ¿Y si la Tierra tuviera dos lunas? Y otras noventa provocadoras especulaciones sobre el Sistema Solar i, en segon lloc, per avançar -com ja es veu a venir- que la història tindrà continuïtat en posteriors novel·les.
Hi ha altres dons, a banda del de Rigg, atès que Umbo pot viatjar en el temps, i la germana de Rigg, Param, pot alterar les seqüències temporals i esdevenir invisible, la qual cosa evoca reminiscències dels X-Men. No hi té res a veure, no obstant. Les maquinacions dels tres adolescents per usar els seus dons, ajudats de dos ex-militars adults, i els continus viatges en el temps -de vegades fins i tot excessius- per alterar la realitat i assolir els seus propòsits són la base d’un relat en què el lector no pot deixar de banda com evoluciona la missió espacial…

Un pensament sobre “‘Pathfinder’, viatges en el temps

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.