“En un forat a terra, hi vivia un hòbbit”

hobbit001
The hobbit, de J. R. R. Tolkien. Ballantine Books, New York.

“En un forat a terra, hi vivia un hòbbit”. Aquesta va ser la frase que va desencadenar un conte que J.R.R. Tolkien havia escrit inicialment per als seus fills, i que es va publicar originàriament l’any 1937.

Entre els llibres de Tolkien que hi ha al prestatge, aquest és un dels meus favorits. El vaig comprar per 3 dòlars en una llibreria-cafè de Manhattan. És una edició de segona, tercera o quarta mà, però té aquella olor de llibre i les pàgines aquell tacte aspre que conviden a llegir. No cal dir del plaer que suposa llegir Tolkien en versió original, encara que sigui a poc a poc i amb el diccionari a la vora.

Reivindico la senzillesa d’aquesta edició, però reconec que no puc deixar d’enlluernar-me davant les diferents propostes de caràcter més comercial que arriben aquests dies coincidint amb l’estrena de la versió cinematogràfica, prevista per al 14 de desembre. Per cert, que no vull dir massa res sobre la pel·lícula, però això de fer-ne tres em sembla una bestiesa. Au, ja està dit.

Si encara heu d’entrar en el món de Tolkien i us heu decidit a fer-ho ara, comenceu pel Hòbbit, sense cap mena de dubte. És un conte deliciós, fàcil de llegir, literatura en estat pur. La Magrana ha reeditat la versió en català amb la traducció de Francesc Parcerisas, una versió més que fiable. Sempre preferible submergir-se primer en la tendresa i l’aventura de les pàgines per afrontar millor l’espectacularitat de la gran pantalla.

Ara bé, qui ha llençat la casa per la finestra és Minotauro (Planeta), l’editor espanyol del professor, que lliga el film i el 75è aniversari de l’obra mestra de Tolkien per oferir un conjunt de llibres per a tots els consumidors. Els que només s’hi endinsin a través de la nova iconografia de les pel·lícules de Peter Jackson tenen a la seva disposició El Hobbit: un viaje inesperado. Cronicas: arte y diseño, un llibre il·lustrat amb maquetes, prototips i tot el disseny de les pel·lícules; no hi pot faltar també la Guía oficial de la primera pel·lícula, així com l’Álbum, una Guía de fotos pensada per als més petits i una introducció bàsica a El mundo de los hobbits. L’amic invisible d’aquest any el teniu fàcil…

Per als col·leccionistes, Minotauro ofereix també l’edició especial d’El Hobbit del 75è aniversari, amb funda de pell i el mapa de Thrór. Fa molt de goig. Com també un títol recuperat per a l’ocasió com El arte de El Hobbit, en la línia dels grans àlbums d’El Senyor dels Anells de David Day o d’Alan Lee.

Finalment, també podreu trobar una gamma més “frikie” amb títols com La lengua de los elfos, El señor de los anillos y la filosofía o La sabiduría de la Comarca, per aprendre a viure com un hòbbit.

Una altra novetat curiosa que potser us pot interessar és El Bosque Negro (Timun Mas) de Steve Hillard, que fabula sobre un viatge del propi Tolkien als Estats Units l’any 1970 durant el qual va activar poders èlfics ocults en antics documents. Una novel·la de protagonistes femenines que vol ser també crítica literària i homenatge al mestre. Ja veurem…

Jo, com Tolkien, sóc dels que en una altra vida m’hauria agradat ser un hòbbit.

3 pensaments sobre ““En un forat a terra, hi vivia un hòbbit”

  1. El llibre per aprendre a parlar Quenya també el tinc, fruït de la casualitat, comprat per 4 rals en una fira de llibres de 2a mà. El de la “filosofia hòbbit” no el coneixia, però me l’apunto. Gràcies!

    Sobre la última reflexió… Et diria que “la hierba de la Comarca ha nublado tu mente”! 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.