fantasy001Els lectors de literatura fantàstica estem d’enhorabona. Un conjunt de factors ha propiciat els darrers anys un progressiu interès del sector editorial (amb excepcions, és clar) fins al punt de situar el gènere amb el protagonisme d’un segell propi.

RBA és una de les grans corporacions que ha apostat recentment per una col·lecció pròpia de Literatura Fantàstica en què hi figuren noms com H. G. Wells, Guy Gavriel Kay,  Ursula K. Le Guin o J. G. Ballard. Des d’una perspectiva àmplia, l’editorial pretén oferir un ventall de lectures per a tots els registres de la fantasia, la ciència ficció i el terror.

En la mateixa línia, precisament ahir es va presentar a Madrid Fantascy, el paral·lel creat per Random House Mondadori. Els títols estrella del llançament són la futurista Embassytown, de China Miéville, premi Locus 2012 a la millor novel·la de ciència ficció; La bomba número seis y otros relatos, de Paolo Bacigalupi, i La Corte de los Espejos, de l’escriptora espanyola Concepción Perea. No cal dir que RHM derivarà cap a aquesta col·lecció altres autors de la casa com Terry Pratchett, Trudi Canavan o Brent Weeks.

En català, Grup 62 va fer un pas amb Fanbooks, per jugar al fenomen “crossover” i mirar de trobar en un mateix espai joves i adults. Nits de guàrdia, de Paula Roc, i Meravellós desastre, de Jamie McGuire, són alguns dels títols. Des del meu punt de vista, s’han quedat a mig camí. Les raons econòmiques pesen molt i no s’acaba d’apostar per un segell diferenciat, fins al punt que títols com El llibre dels portals, de Laura Gallego, es publica en un segell tan versàtil com Columna.

El món editorial en castellà, en canvi, sí que dóna una resposta a les legions de fans que han mostrat interès en el gènere gràcies, recentment, a l’èxit televisiu de la saga Joc de Trons de George R. R. Martin; però també gràcies als fenòmens cinematogràfics d’El Senyor dels Anells o de Harry Potter; i a tants altres productes de qualitat que han permès situar el gènere en primera divisió perquè han esdevingut èxits massius. Malauradament, l’argument principal del nostre món és sempre l’econòmic: abans no era rendible i ara sí. També és veritat que fins ara només hi havia la referència de Minotauro com a segell comercial, mentre que un estol de petits segells més o menys alternatius han respost sempre a les expectatives del lector més exigent. Penso en editorials com Alamut o Gigamesh, per exemple.

Sigui com sigui, el més important és que en un moment de recessió i de crisi cultural el consumidor trobi més oferta. És fonamental -i sorprenent- que suplements literaris com Babelia dediquin les seves pàgines principals a analitzar l’auge del gènere. En definitiva, és imprescindible situar en un àmbit de normalitat històries que ens parlen de nosaltres mateixos, de les nostres misèries i grandeses.

Periodista i gestor cultural

6 Comment on “Sortint de l’armari

  1. Retroenllaç: L’entronització de George R. R. Martin | Les Rades Grises

  2. Retroenllaç: Forbidden Planet a Londres | Les Rades Grises

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

La Biblioteca del Kraken

Una mirada a la literatura fantàstica

Alister Mairon

Una mirada a la literatura fantàstica

Windumanoth

Revista de género fantástico

Llegendes de Catalunya

Just another WordPress.com site

Històries de la Serina

Contes, llegendes, mites i relats

Fantífica

Una mirada a la literatura fantàstica

Donde acaba el infinito

Una mirada a la literatura fantàstica

El Biblionauta

Els altres mons de la literatura catalana

SCCFF

Una mirada a la literatura fantàstica

Cròniques de Neopàtria

Una mirada a la literatura fantàstica

Un blog de ciencia ficción en busca de un nombre

Una mirada a la literatura fantàstica

Dreams of Elvex

Una mirada a la literatura fantàstica

Ciència i Ficció

Congrés internacional - L'exploració creativa dels mons reals i dels irreals

Ilium

Reseñas y otras cuestiones de variable interés

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Funky Blog Medina

Una mirada a la literatura fantàstica

Rucs elèctrics

Una mirada a la literatura fantàstica

Catarsi

Revista de la SCCFF

No siga leyendo

Una mirada a la literatura fantàstica

%d bloggers like this: