Sortint de l’armari

fantasy001Els lectors de literatura fantàstica estem d’enhorabona. Un conjunt de factors ha propiciat els darrers anys un progressiu interès del sector editorial (amb excepcions, és clar) fins al punt de situar el gènere amb el protagonisme d’un segell propi.

RBA és una de les grans corporacions que ha apostat recentment per una col·lecció pròpia de Literatura Fantàstica en què hi figuren noms com H. G. Wells, Guy Gavriel Kay,  Ursula K. Le Guin o J. G. Ballard. Des d’una perspectiva àmplia, l’editorial pretén oferir un ventall de lectures per a tots els registres de la fantasia, la ciència ficció i el terror.

En la mateixa línia, precisament ahir es va presentar a Madrid Fantascy, el paral·lel creat per Random House Mondadori. Els títols estrella del llançament són la futurista Embassytown, de China Miéville, premi Locus 2012 a la millor novel·la de ciència ficció; La bomba número seis y otros relatos, de Paolo Bacigalupi, i La Corte de los Espejos, de l’escriptora espanyola Concepción Perea. No cal dir que RHM derivarà cap a aquesta col·lecció altres autors de la casa com Terry Pratchett, Trudi Canavan o Brent Weeks.

En català, Grup 62 va fer un pas amb Fanbooks, per jugar al fenomen “crossover” i mirar de trobar en un mateix espai joves i adults. Nits de guàrdia, de Paula Roc, i Meravellós desastre, de Jamie McGuire, són alguns dels títols. Des del meu punt de vista, s’han quedat a mig camí. Les raons econòmiques pesen molt i no s’acaba d’apostar per un segell diferenciat, fins al punt que títols com El llibre dels portals, de Laura Gallego, es publica en un segell tan versàtil com Columna.

El món editorial en castellà, en canvi, sí que dóna una resposta a les legions de fans que han mostrat interès en el gènere gràcies, recentment, a l’èxit televisiu de la saga Joc de Trons de George R. R. Martin; però també gràcies als fenòmens cinematogràfics d’El Senyor dels Anells o de Harry Potter; i a tants altres productes de qualitat que han permès situar el gènere en primera divisió perquè han esdevingut èxits massius. Malauradament, l’argument principal del nostre món és sempre l’econòmic: abans no era rendible i ara sí. També és veritat que fins ara només hi havia la referència de Minotauro com a segell comercial, mentre que un estol de petits segells més o menys alternatius han respost sempre a les expectatives del lector més exigent. Penso en editorials com Alamut o Gigamesh, per exemple.

Sigui com sigui, el més important és que en un moment de recessió i de crisi cultural el consumidor trobi més oferta. És fonamental -i sorprenent- que suplements literaris com Babelia dediquin les seves pàgines principals a analitzar l’auge del gènere. En definitiva, és imprescindible situar en un àmbit de normalitat històries que ens parlen de nosaltres mateixos, de les nostres misèries i grandeses.

6 pensaments sobre “Sortint de l’armari

 1. Molt bon repàs. Ara queda creuar els dits per a que això duri i mantingui un bon nivell. La veritat és que sobta aquesta popularització (bastant sobtada, d’altra banda) del gènere, i el ressò que se n’està fent la premsa generalista.

  En quant a títols, recomano molt l’Embassytown (el vaig ressenyar aqu: http://hevist.tumblr.com/post/7919602312/he-trigat-bastant-en-escriure-aquesta-ressenya-i) i el Las Luminosas de Lauren Beukes que treurà RBA al setembre.

  Una cosa que m’agrada molt és que entre uns i altres estan ampliant bastant el registre del fantàstic al nostre país, en quant a tipus de llibres que es publiquen.

  En fi, que això són bones notícies i espero que duri!

  M'agrada

 2. I quan llegiu aquestes notícies, no us fa ràbia que aquestes noves col·leccions en castellà no tinguin equivalent en català? I que dels autors que hi surten no es trobi pràcticament res? (ho dic de memòria, pot ser que m’equivoqui). I amb l’èxit que solia tenir l’humor anglès a TV3, crec que amb algun llibre de Pratchett s’hauria pogut provar… En fi, suposo que els números no quadren i ja està, però gràcies per deixar-me rondinar una mica.

  PS: Al cinquè paràgraf, pots canviar «rentable» per «rendible», si us plau?

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.