Les nostres fetilleres

bruixes002
Les bruixes es pentinen, de Joan Soler i Amigó i Roser Pubill. Pòrtic, 2014. 214 pàg.

Les bruixes es pentinen és un interessant compendi per conèixer els fonaments d’allò que la tradició ha anomenat “bruixeria”. Una mirada amb un doble vessant històric i folklòric i el focus posat en Catalunya. Amb el subtítol Mitologia i realitat de la bruixeria catalana, Joan Soler i Amigó i Roser Pubill proposen un assaig descriptiu que parteix de la pròpia etimologia del mot i avança fins als nostres dies.

El terme “bruixeria” es va popularitzar a l’Edat Mitjana sempre en contraposició amb el predomini del cristianisme que, emparat pel poder econòmic i polític que té el seu punt més dramàtic en la Inquisició, va foragitar qualsevol mena de creença anterior. Li podem dir paganisme, pràctiques curatives, creences ancestrals, tot plegat s’ha barrejat en un poti-poti en què naveguen plegats la cultura popular, la literatura, les supersticions i les llegendes, moltes de les quals alimenten encara avui festes i tradicions. Els autors fins i tot ofereixen un calendari de fires relacionades amb la bruixeria al nostre país.

El llibre esmenta o tot just esbossa els grans temes a desenvolupar, des de la mitologia grecoromana als cultes al Maligne, i subratlla el caràcter rural i amagat d’un art o d’uns dons vinculats sempre a incipients reivindicacions feministes, és a dir, de com el qualificatiu de bruixa es podia aplicar segles enrere a qualsevol dona que sortís de la línia establerta per l’autoritat moral i social. En el llibre hi trobem també apunts històrics com el que fa referència a la “reina bruixa” Sibil·la de Fortià, dona del rei Pere III el Cerimoniós, o també a la cacera de bruixes dels segles XVI i XVII, amb testimonis de l’època; però també hi ha un ampli reguitzell de refranys, dites populars i vocabulari vinculats a la bruixeria, i fins i tot referències a museus i centres d’interpretació actuals com el de les Trementinaires de Tuixén o a espais de formació com l’escola d’esoterisme Mariló Casals.

En definitiva, un manual amè per endinsar-se en els diferents aspectes relacionats amb la bruixeria, i amb una àmplia bibliografia per al lector que vulgui saber-ne més. Podeu fer un tast del llibre aquí.

I, per si de cas, ho publico en dilluns perquè “divendres i dimarts, dies de bruixes i de males arts”.

Un pensament sobre “Les nostres fetilleres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.