Encontres fantàstics

Més enllà de les novetats editorials i del calendari de premis i activitats habitual –que ja és prou engrescador–, els amants de la fantasia i la ciència-ficció tenim per davant fites de gran envergadura a nivell internacional que no podem deixar escapar. Les cito amb els enllaços corresponents per als que vulgueu més informació.

congres cfCongrés de Ciència-Ficció, 2015

Tot just ahir ens va arribar la notícia d’aquesta convocatòria. La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia organitzen un congrés d’àmbit internacional amb el títol Ciència i ficció. L’exploració creativa dels mons reals i dels irreals. Aquest simposi tindrà lloc a Barcelona (Institut d’Estudis Catalans, 2, 3 i 4 de setembre de 2015) i a Vilanova i la Geltrú (Biblioteca Museu Víctor Balaguer, 5 de setembre de 2015) i té l’objectiu d’analitzar i debatre les relacions entre la ciència i ficció (en diferents disciplines com la literatura, el teatre, el cinema, les arts plàstiques, etc.) i situar-les dins l’àrea d’interès de l’àmbit acadèmic català. Hi col·laboren l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, la Fundació Pedrolo, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut d’Estudis Catalans, el Pen Club Català, la Societat Hispànica Jules Verne, la Societat Catalana Jules Verne, les Ter-Cat i la Universitat Autònoma de Barcelona. No cal dir que aquest  esdeveniment té la llavor en els primers “encontres de ciència ficció” celebrats a Vilanova gràcies a l’entusiasme d’Antoni Munné-Jordà, entre altres. No m’ho perdré.

eurocon bcnEurocon Barcelona, 2016

D’aquesta ja n’haureu sentit a parlar, i és la demostració i fruit evident de la potència del sector a Barcelona i de la històrica tradició literària de la capital catalana. La trobada més important del gènere fantàstic a nivell europeu tindrà lloc al CCCB de Barcelona els dies 4, 5 i 6 de novembre de 2016. Entre els convidats d’honor d’aquesta trobada hi ha el creador de Geralt de Rivia, el polonès Andrzej Sapkowski; l’escriptora francovietnamita Aliette de Bodard, autora de la sèrie Obsidian and Blood; Richard Morgan, autor de Carbono alterado; l’editor Jun Miyazaki i l’il·lustrador Enrique Corominas. Se n’afegiran molts més en un programa que tot just comença a prendre cos i que cal marcar en vermell al calendari. BCON és el nom amb què han batejat la Hispacon barcelonina, la convenció espanyola de ciència-ficció que se celebrarà paral·lelament a l’Eurocon. Hi estarem atents.

mircon14Mircon, 2014

I no ens oblidem la XXXII Hispacon, la cita anual del fantasy a l’Estat espanyol, que aquest any se celebrarà a Montcada i Reixac del 6 al 8 de desembre de la mà del col·lectiu Uranik. Seran tres dies de moltíssima activitat en aquest municipi vallesà, amb tres eixos principals: un sobre literatura fantàstica en general (en castellà), un altre sobre literatura fantàstica juvenil i un altre amb protagonisme per a la llengua catalana, la Mircat, que organitzen la colla de les Ter-Cat i Catarsi . A Montcada i Reixac hi haurà la presència d’escriptores com la sueca Karin Tidbeck i la britànica Nina Allan; també es lliuraran els premis Domingo Santos, de relat, i l’Ignotus, organitzat per l’Asociación Española de Fantasía, Ciencia Ficción y Terror (AEFCFT). Un clàssic.

Ja ho veieu. Se’ns gira feina. La literatura fantàstica i de ciència-ficció guanya protagonisme en el nostre entorn, deixa de ser narrativa secundària i ofereix finestres de diàleg de primera magnitud amb la societat contemporània. És un mèrit col·lectiu. I, sí, són mogudes grans, però que no s’entendrien sense l’empenta que des de sota han fet i fan els lectors més entusiastes. És un premi, però també és fruit d’un treball previ, de molta constància.

Així doncs, anoteu-vos també això: aquest diumenge 28 de setembre, Ter-Cat a Malgrat de Mar, tertúlia de bon rotllo i escalfament per als premis Ictineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.