portada_lagulla-i-la-noia-adormida_neil-gaiman_201411271113

L’agulla i la noia adormida, de Neil Gaiman, amb il·lustracions de Chris Riddell. Ed. Empúries, 2015. 69 pàg. Traducció al català: Yannick Garcia

Neil Gaiman, eminent profeta de la imaginació i dels somnis, és un escriptor absolutament consagrat al cimal del fantàstic –especialment en el món del còmic– amb obres de culte com la sèrie The Sandman, i títols tan celebrats com El llibre del cementiri, American Gods, Stardust o Coraline. Còmic, televisió, cinema, contes, novel·les… les seves creacions viatgen amb assiduïtat per diferents mitjans i gèneres, i ha estat reconegut amb els principals guardons.

Com malauradament sol passar, en català se n’han traduït poques coses, i sempre preferentment les encarades al públic juvenil. I això que les seves històries solen ser de tot menys innocents. Però ja se sap que en aquest país durant molt de temps s’ha cregut que les històries fantàstiques només interessaven als infants. O, per dir-ho d’una altra manera, la literatura infantil i juvenil de fantasia s’ha venut relativament bé en la nostra llengua, mentre que la d’adults no. I així estem. Les poques obres de Gaiman traduïdes al català les trobem als segells juvenils de Grup 62. En castellà, però, és una altra cosa. Us recomano aquest perfil publicat a Imaginaria per a qui vulgui saber més sobre l’autor anglès.

Il·lustracions de Chris Riddell

Il·lustració de Chris Riddell

Gaiman va visitar Barcelona l’any passat convidat al Kosmopolis del CCCB, i va ser rebut amb entusiasme per una legió de fans, com no podia ser d’una altra manera. Ara ens arriba una novetat, un conte deliciós que porta per títol L’agulla i la noia adormida, il·lustrat per Chris Riddell i que publica –vés per on– Empúries. Una edició molt bonica, per cert.

En aquest llibre Gaiman dóna el tomb a les convencions del clàssic conte de prínceps i princeses, no només perquè altera els comportaments de certs personatges prototípics sinó també perquè impregna el relat d’un to tenebrós i inquietant, tot plegat molt ben amanit amb les brillants il·lustracions de Riddell. Els ingredients són: una jove reina condemnada a casar-se, tres nans aventurers que porten males notícies, i una singular plaga que fa que la gent s’adormi de forma indefinida -per cert, que mentre llegia el conte vaig escoltar a la ràdio aquesta altra notícia d’una epidèmia de son al Kazakhstan, quines casualitats…

Il·lustracions de Chris Riddell

Il·lustració de Chris Riddell

Però al que anàvem. La reina diu que el casament pot esperar. I emprèn un viatge amb els tres nans per buscar un castell perdut en el nucli de la maledicció, on s’hauran d’enfrontar a una bruixa malèfica i despertar amb un petó una princesa adormida. Tots els ingredients, vaja, però sacsejats d’una forma magistral. I amb un desenllaç diferent, és clar.

Amb contes com aquest, un vol ser nen per llegir-ne cada nit!

Periodista i gestor cultural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

La Biblioteca del Kraken

Una mirada a la literatura fantàstica

Alister Mairon

Una mirada a la literatura fantàstica

Windumanoth

Revista de género fantástico

Llegendes de Catalunya

Just another WordPress.com site

Històries de la Serina

Contes, llegendes, mites i relats

Fantífica

Una mirada a la literatura fantàstica

Donde acaba el infinito

Una mirada a la literatura fantàstica

El Biblionauta

Els altres mons de la literatura catalana

SCCFF

Una mirada a la literatura fantàstica

Cròniques de Neopàtria

Una mirada a la literatura fantàstica

Un blog de ciencia ficción en busca de un nombre

Una mirada a la literatura fantàstica

Dreams of Elvex

Una mirada a la literatura fantàstica

Ciència i Ficció

Congrés internacional - L'exploració creativa dels mons reals i dels irreals

Ilium

Reseñas y otras cuestiones de variable interés

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Funky Blog Medina

Una mirada a la literatura fantàstica

Rucs elèctrics

Una mirada a la literatura fantàstica

Catarsi

Revista de la SCCFF

No siga leyendo

Una mirada a la literatura fantàstica

%d bloggers like this: