Adéu al mestre Pratchett

proxy
Sir Terry Pratchett (1948-2015)

At last, Sir Terry, we must walk together“. Així s’anunciava al seu propi perfil de Twitter l’adéu de Terry Pratchett, mort avui als 66 anys. Fins i tot en el darrer alè, el seu editor hi posava un toc de sorna. Ens ha deixat Sir Terry Pratchett, i això vol dir, senyores i senyors, que se’n va un dels més grans escriptors de fantasia de tots els temps. Un autor amb una veu narrativa inconfusible i única, caracteritzada per una imaginació desbordant que sempre ha anat de bracet d’un humor que ho impregnava tot. Cap altre escriptor de gènere especulatiu ha combinat com ell aquestes dues vessants. Cap altre autor ha tingut la seva capacitat d’enfotre’s de tot plegat, i de fer-ho retratant les misèries del nostre món en un context fantàstic però amb personatges molt humans.

Terry Pratchett serà recordat, sobretot, pel seu mític Discworld -Mundodisco, en castellà. L’autor britànic ha estat molt prolífic i ha publicat unes setanta obres al llarg de la seva carrera, malauradament escurçada per l’alzheimer. D’aquestes, quaranta corresponen al particular Móndisc que ha atrapat milions de lectors d’arreu, que han viatjat per aquest univers pla sostingut per quatre elefants situats sobre la closca de la Gran A’Tuin, la tortuga estel·lar. La sèrie va arrencar el 1983 amb The colour of magic, i Pratchett va gaudir de valent donant-li el tomb a altres sagues i autors de gènere fantàstic, als quals va retre el seu particular homenatge.

discworld-800x600
El mític Discworld

És un terrible mal comú en el sector cultural que l’obra d’un músic, actor o escriptor, per exemple, es multiplica en tot de reedicions després de la seva mort. L’efecte d’eco comercial segurament es produirà també amb Pratchett, tot i que s’ha de dir que és un autor que ha estat sempre d’actualitat i ben a l’abast dels lectors aficionats al gènere en tot moment, això sí, en castellà. Els darrers títols publicats al segell fantàstic de Penguin Random House han estat Snuff (Fantascy, 2013), Me vestiré de medianoche (Fantascy, 2013), Perillán (Fantascy, 2014) i La Tierra Larga (Fantascy, 2014), escrita a quatre mans amb l’escriptor de ciència-ficció Stephen Baxter.

Sempre que he parlat de Terry Pratchett a Les Rades Grises m’he lamentat del mateix. I ho tornaré a fer ara, evidentment. No hi ha ni una línia traduïda al català de la seva gran obra literària. Ni una traducció! És un signe prou dramàtic de la desídia que les grans editorials han mostrat tradicionalment vers aquest gènere en la nostra llengua. I no deixa de ser sorprenent el cas de Pratchett, perquè estic convençut que el seu humor anglès hauria connectat de ben segur amb el lector en llengua catalana. Com és que cap editor va pensar en això? Ara podria ser que algú vulgui aprofitar aquest moment per obrir camí i mirar de situar al mercat els llibres de Pratchett en català per primer cop. M’emprenyaré com una mona si passa precisament ara. M’emprenyaré però serà benvingut. Més val tard que mai.

T’ha agradat aquest article? Subscriu-te a Les Rades Grises!

3 pensaments sobre “Adéu al mestre Pratchett

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.