El parany de la societat perfecta

L'ambaixador de Confínia en mans de l'enemic, de Rosa V. Tort. Chiado Editorial, 2014. 431 pàgs.
L’ambaixador de Confínia en mans de l’enemic, de Rosa V. Tort. Chiado Editorial, 2014. 431 pàgs.

Una de les raons de ser d’aquest blog, amic lector, és ser altaveu de projectes humils i que reben poca atenció, d’aquells que solen passar desapercebuts dins la voràgine literària. L’ambaixador de Confínia és una novel·la juvenil de ciència-ficció que em va despertar la curiositat per ser una obra original en català, escrita per una autora poc coneguda, Rosa V. Tort, i publicada per una editorial d’arrels portugueses, Chiado.

Rosa V. Tort ens presenta una aventura de tints romàntics en un món futurista i protagonitzada per dos joves, la Jordina i el Kilià, que viuen en societats oposades i amb visions molt diferents. El destí els uneix i la seva relació acabarà essent crucial per al desenvolupament dels esdeveniments.

Però abans situem el paisatge. Ens trobem a Irenea, un continent dividit des de fa segles entre Desèrtia i l’anomenada Coalició dels Homes Lliures, a la qual pertany Confínia.

La Jordina és la filla de la Reina de Desèrtia. És una jove rebel, que no aconsegueix adaptar-se a la rigidesa de la societat del seu país. La gent viu en ciutats artificials cobertes per una immensa teranyina metàl·lica, en habitables sense finestres, amb una alimentació absolutament pautada a base de pastissets prefabricats de diferents sabors. A Desèrtia propugnen l’anomenada Societat Perfecta, on tothom està fet per al lloc que ha d’ocupar: s’han extirpat les emocions i les han substituïdes pel raonament calculador. Són, també, comunitats profundament masclistes. Les dones estan obligades a dur sempre faldilles; el genealogista tria per a cada dona qui serà el seu Alfa, amb qui s’haurà de reproduir, i el Dia de la Notificació és el gran esdeveniment en què les noies coneixen qui els ha estat assignat per complir amb la seva funció reproductora. Déu n’hi do.

En aquest context, la Jordina té ganes de fugir. Prèn una nau sense permís i creua la frontera, on és interceptada per un vigilant, en Kilià. Es dóna la circumstància que l’ambaixador de Confínia es troba desaparegut des que investigava tractaments científics experimentals sospitosos a Desèrtia, per la qual cosa la Jordina és retinguda i s’intentarà usar com a moneda de canvi per recuperar l’ambaixador.

És en aquesta fase del llibre quan a la Jordina li cau la bena dels ulls i descobreix que els anomenats “salvatges” -així denominen al seu país als habitants de Confínia- no són pas tal cosa. Al contrari, són gent que viu en llibertat. La novel·la té com a eix troncal el viatge iniciàtic de la Jordina, que la durà a descobrir l’amor. Però també aprendrà que el món no és com li havien explicat. Tot el que li havien transmès sobre els “salvatges” era mentida. S’adona que viu en una societat en què la gent viu esclavitzada i conduïda, sense capacitat per a pensar.

El llibre és, en definitiva, una immensa paràbola sobre els totalitarismes i els instruments de control sobre la població que l’home ha exercit històricament per acumular i perpetuar el poder.

I com es decideix que una societat és superior a una altra? Doncs en aquest cas la diferència no és de religió o de raça, sinó que ve pel color dels ulls. La història diu que fa dos mil·lennis es va produir una mutació en el color dels ulls, que fins aleshores tothom havia tingut marrons. La crisi social que va esclatar pels primers casos d’ulls blaus va ser aprofitada per uns quants per escampar l’amenaça de la fi del món (Et sona? Els canvis són l’apocalipsi!). Aleshores, els governants del Consell de Bàrula van decidir marginar les persones d’ulls blaus i van aprofitar la por per instaurar l’esmentada Societat Perfecta. Els “salvatges” són realment el poble lliure, mentre que els cívilits són víctimes de la por, que facilita la dominació per part del poder.

confinia002
Detall d’una nau. Il·lustració de la solapa del llibre. / Eudald Palma

L’autora introdueix aquí altres paral·lelismes amb el nostre món, com ara la investigació farmacèutica i la fabricació de malalties per justificar accions a gran escala. En aquest cas, els nens d’ulls blaus eren usats per experimentar malalties, fins que es va establir el Pacte de Tolerància, que autoritzava un ambaixador de la coalició a entrar a Desèrtia per evitar que es repetissin aquests experiments.

La novel·la ve marcada pel punt de vista adolescent i acumula moltes pàgines per teixir la relació amorosa. El bloc central podria haver estat més digerible: la relació entre els dos protagonistes es fa lenta i massa carrinclona. En el tram final la cosa s’anima amb més acció i la resolució dels esdeveniments que desencallen la trama. Grinyolen, certament, alguns elements que el lector no s’espera en un món futurista, com l’ús de telèfons mòbils, per exemple, l’existència de llocs molt semblants a les nostres discoteques, que hi hagi una plaça de la Vila, o que el cambrer del restaurant ofereixi un tast del vi al client per demanar-ne la conformitat abans de servir-lo.

En conjunt, una història complexa i amb un missatge reivindicatiu que convida a la reflexió, a l’inconformisme i a la rebel·lió. Val a dir que el llibre ofereix eines perquè els joves lectors no siguin ciutadans passius, cosa que cal agrair. L’autora, que precisament aquesta setmana presenta el llibre a Lisboa, sembla que té previst donar continuïtat a aquest univers. Hi estarem atents.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.