Arya de Girona

DSC_0853
Maisie Williams, diumenge a Girona, en un moment del rodatge. / Foto: Raül Maigí

Girona és Braavos. La ciutat catalana viu aquests dies enfebrada amb el rodatge d’una part de la sisena temporada de Joc de Trons. La popularitat de la sèrie ha atret fins a Girona legions de fans que, barrejats amb els turistes habituals, se senten encuriosits per veure els escenaris patrimonials ara transformats pels decorats de tints medievals.

Aquesta és la crònica fotogràfica del diumenge 6 de setembre al Barri Vell de Girona. Ja era de tothom sabut que Maisie Williams, l’actriu que interpreta Arya Stark a la sèrie, era a la ciutat. Hem pogut comprovar-ho in situ. Arya és a Braavos, la més gran de les Ciutats Lliures, on ja la vam veure en l’anterior temporada adaptant-se a la nova vida a la Casa de Blanc i Negre, com a membre de l’estranya comunitat del Déu de Molts Rostres. Amb Arya hi ha l’anomenada “noia abandonada” -que la instrueix en el citat temple-, interpretada per l’actriu Faye Marsay.

En l’escena filmada avui (al matí, i repetida a la tarda) les dues noies tenen un enfrontament: una d’elles, creiem que la noia abandonada, porta un ganivet tacat de sang (d’Arya?). En la següent galeria de fotografies es pot observar Maisie Williams, i també Faye Marsay, fent un escalfament amb el ganivet abans de rodar. En un altre instant de l’escena, Arya surt corrent del portal d’una casa, com si fugís després de la baralla o intentés escapar d’algú.

 

L’escena, a la vida real, correspon al carrer de Bellmirall. Els tècnics reprodueixen la típica boira marítima de Braavos, i l’ambient fa olor de l’encens de la Nit de Reis. No és fàcil aconseguir una imatge del rodatge. La productora HBO té absolutament blindat el Barri Vell gironí, de manera que és impossible apropar-se als carrers on es grava, i es manté un gran secretisme intentant que es filtri el mínim dels continguts. Rere les tanques, operaris tapen amb paraigües negres la part visible perquè ningú pugui veure res. A l’interior del carrer tallat, més paraigües per tapar les actrius. Excessiu?

Ens apropem amb cara de turista al carrer de Sacsimort. Els Banys Àrabs avui són tancats al públic, com ho estaran fins dimarts dia 8 inclòs, perquè hi estan rodant interiors. “¿Usted vive aquí?”, pregunta un vigilant de seguretat. Els veïns han hagut d’adaptar-se a la situació. Surten als balcons i gaudeixen de vistes privilegiades dels sets de rodatge, però tenen prohibit fer fotos. Una àvia diu que li ha demanat una foto a Maisie Williams amb el seu nét. L’actriu li va dir amb senyes que “més tard”. “La nena és molt normaleta però l’actor sí que és guapo!”, exclama la senyora.

Al migdia ja recollien l’escenari del carrer de Sant Domènec, on hi ha part del mercat de Braavos en què Arya sobreviu com pot -en un segment de la trama- després de quedar-se cega i esdevenir una captaire. En alguns carrers és relativament fàcil veure l’attrezzo medieval característic de la sèrie.

DSC_0564Dels escenaris visibles sense gaire esforç, un dels més imponents és el de la Plaça dels Jurats. Encara que també està tancada al públic, aquesta façana és ben visible des dels Jardins del Doctor Figueras, al costat de la preciosa església de Sant Pere de Galligants. Dels balcons pengen grans domassos amb els emblemes de la Casa Lannister (el lleó sobre fons vermell) i la Casa Baratheon (el cèrvol sobre fons groc). Només hi ha un lloc on aquests emblemes són junts, i és Port Reial. Alguns analistes especulen que podria ser l’escenari d’un passatge que s’ha filtrat dels primers capítols de l’esperadíssim llibre que continuarà la saga de George R. R. Martin, Vents de l’hivern.

La producció mou molts diners, i es nota. El moviment és constant a tot el Barri Vell. Desenes de vehicles llogats per a transportar material i persones, que van amunt i avall pels estrets carrerons, coordinats per una xarxa que domina tot l’entorn.

Queda encara més d’una setmana de rodatge. Girona pateix i gaudeix a parts iguals de l’espectacle. Ho pateixen alguns veïns (sobretot aquells a qui la sèrie no els diu res de res); ho han patit també alguns comerços que han hagut de tancar aquests dies perquè estaven al mig dels carrers on es roda (tot i que sembla que han estat ben compensats); però la balança es decanta clarament a favor de la ciutat, que ha assolit una gran popularitat entre fans i turistes, una popularitat que perdurarà un cop s’estreni la sisena temporada (perquè els fans hi voldran pelegrinar) i, cal dir-ho, aquests visitants hi estan deixant uns bons calerons, sobretot a bars i restaurants, com recollia avui la premsa local.

DSC_0878A l’espera de confirmar la presència desitjada de Lena Headey (Cersei Lannister) i de Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), aquesta visita no podia acabar d’una altra manera que fent un homenatge a la mà perduda del Matareis. El Rocambolesc, la geladeria més famosa de Girona, va aprofitar l’avinentesa de l’arribada de Joc de Trons per crear alguna cosa marca de la casa i Jordi Roca es va empescar la Mà Daurada, un gelat de taronja sanguina i mango. Bon profit!

 

T’ha agradat l’article? Subscriu-te a Les Rades Grises!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.