Mutació al fantàstic català

10389655_962744057101870_9010899562817603732_n
Els integrants de la nova junta de la SCCFF. / Foto: Jordi de Manuel

Bufen vents de canvi en la ciència-ficció i la fantasia a casa nostra. De renovació, i de suma d’esforços per guanyar pes específic. I estic molt content de felicitar des d’aquí la nova junta de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia (SCCFF), constituïda dissabte passat en l’assemblea celebrada a l’Ateneu Barcelonès. El nou equip l’integren Eloi Puig (president), Montserrat Galícia (vicepresidenta), Xesca Oliver (secretària), Jordi Font-Agustí (sotssecretari), Pep Burillo (tresorer), Miquel Codony (vocal) i Ramon Reig (vocal). Joventut i veterania, lectors, crítics i escriptors. I molta energia! Un grup de primer nivell que, amb el suport de molts altres, confiem fer un pas endavant en tots els sentits.

Tal com recull el web Fantàstik, la nova SCCFF pretén arribar a tots els aficionats al gènere fantàstic de casa nostra per tal d’ampliar la seva base de socis i poder encarar nous reptes i projectes, sempre amb la intenció de contribuir a la normalització del gènere. Alguns d’aquests reptes, que haurà d’afrontar la nova junta, tenen a veure amb la contribució a l’Eurocon que se celebrarà a Barcelona del 4 al 6 de novembre de 2016 i amb augmentar la projecció de la Societat tot millorant-ne la seva capacitat de comunicació a través d’una renovació del Butlletí de la SCCFF, a més d’augmentar la seva presència a xarxes socials (ja podeu seguir-los a twitter a @SC2F2).

La SCCFF, presidida fins la setmana passada per l’escriptor Antoni Munné-Jordà, mirarà de ser, doncs, un gran paraigua que aixoplugui tot allò que passa a Catalunya en relació als gèneres fantàstics, això sí, sense anul·lar res del que ja funciona. És importantíssim poder canalitzar i centralitzar la feina per obtenir més visibilitat pública i, de retruc, revalorar la tasca que s’ha estat fent els darrers anys. La revista Catarsi, les trobades Ter-Cat (la propera, el 7 de novembre a Girona) o els Premis Ictineu són tres pilars que han sorgit de la iniciativa entusiasta de lectors i aficionats i que avui constitueixen un patrimoni cultural condemnat a créixer. Però per aconseguir-ho necessitem ser més gent, aportar-hi més compromís i sumar més complicitats. Posats a fer volar coloms, veurem si en el futur això es pot concretar amb un patrocini consistent per a la Catarsi, o en el suport d’alguna editorial que atorgui més projecció als Premis Ictineu, per exemple. Com sabeu, demà acaba el termini de votacions i els guardons es lliuraran el 28 de novembre en un acte a la biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet. Hi sou convidats!

El projecte de la SCCFF es presentarà properament (en principi serà el 23 de gener de 2016) a la llibreria Gigamesh, en el marc d’unes jornades dedicades al gènere fantàstic en català que està organitzant Fantàstik. Esperem que aquest serà el punt de partida d’una nova etapa ben fructífera i desitgem tota la sort (d’aquest món, i d’altres) a la nova junta. És el moment de guanyar un major reconeixement per part de les institucions públiques, i ens cal, també, generar el màxim de vincles amb tots els actors del sector: escriptors, editors, traductors, llibreters, periodistes, bloguers, etc. En definitiva, per demostrar que el gènere és ben viu i amb molta qualitat en llengua catalana. Però hi ha molta feina a fer. Endavant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.