Follets esquívols i burletes

essersdiminuts1
Enciclopèdia misteriosa dels Éssers diminuts, d’Alicia Casanova (text) i Fernando Falcone (il·lustracions). Ed. Bromera i Animallibres, 2016. 56 pàgs.

El Dia de Reis és una jornada màgica en què em permeto un parèntesi per ressenyar aquest bonic llibre il·lustrat. M’agrada pensar (somiar?) que volums com aquest haurien de tenir la capacitat d’apartat els nostres infants de les pantalles per un moment perquè gaudeixin tocant paper i imaginant criatures fantàstiques. L’Enciclopèdia misteriosa dels Éssers diminuts (editat per Bromera en valencià i Animallibres en català oriental o estàndard) és un llibre de gran format (22 x 30 cm). Alicia Casanova (text) i Fernando Falcone (dibuixos) proposen un viatge per a descobrir els petits monstres, fades i follets que habiten en els llocs que freqüentem en la nostra vida quotidiana. En general, totes són criatures entremaliades i esquívoles que viuen entre nosaltres i que són els responsables que tot sovint determinats objectes caiguin, es moguin o fins i tot desapareguin, que es vessin líquids, s’apaguin llums o hi hagi petites destrosses al jardí. O què us pensàveu?

Cada personatge té una fitxa descriptiva fruit del treball d’investigació de la Dra. Caterina Plum, experta en zoologia i botàniques màgiques, en la qual ens explica com són aquests éssers minúsculs, què mengen, on viuen, i quines són les seves dèries i aficions. Hi trobareu la fada de la cambra de bany, el follet de les classes de l’escola, el microfollet elèctric, el petit trol dels camps de futbol, l’elf verd de l’arbre de Nadal, el bufarut del cementiri o el nyítol dels túnels del metro, entre d’altres.

Si algú es pregunta d’on va sorgir aquesta investigació, la Dra. Plum ens avisa dels tres encontres reals que ella va tenir entre els 7 i els 9 anys, tot i que aquests éssers són molt difícils de veure perquè sempre s’amaguen dels humans. Primer, amb la lletgíssima fada de la rentadora; poc després, amb el burleta follet dels llums del sostre; i, quan ja era més grandeta, amb el follet del rebost.

essersdiminuts4
El bufarut del cementiri. Il·lustracions: Fernando Falcone

Al final del llibre, la Dra. Plum convida els lectors, nens i nenes, a seguir la seva investigació i a estudiar criatures que es poden trobar per casualitat, com el dragonet del sac de dormir o la fada de la pantalla de l’ordinador. Així que estigueu atents per si en veieu algun! Ah, i la sorpresa final és un pòster amb algunes de les precioses il·lustracions de Fernando Falcone. Ja no mirareu igual els llapis del pot ni el raspall de dents…

3 pensaments sobre “Follets esquívols i burletes

 1. Hola!
  Una pregunta: a la fitxa tècnica del llibre, hi posa un traductor, per tant entenc que l’original no és català…

  Saps si els éssers de què tracta són de casa nostra, o de tot el món, o de…

  Gràcies!

  M'agrada

  1. Hola!
   L’original castellà és del segell Algar, del mateix grup Bromera. L’adaptació és d’Eva Bargalló. Això diu el meu exemplar d’Animallibres. Els éssers juraria que són una barreja d’invenció i folklore

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.