La saviesa popular de Bienve Moya

Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu, de Bienve Moya. Cossetània Edicions, 2019. 134 pàg.

Bienve Moya (Vilanova i la Geltrú, 1944) és un dels màxims coneixedors de la cultura popular dels Països Catalans, un bagatge que la Generalitat de Catalunya li va reconèixer l’any 2009 amb el Premi Nacional de Cultura. Ha promogut múltiples iniciatives en el camp del circ i el teatre, i és una figura de referència pel que fa a la festa popular. Ha publicat una trentena de llibres, el darrer dels quals és aquest Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu, un compendi amb gairebé cent entrades ordenades alfabèticament a mode de guia o diccionari. És un volum imprescindible per a qualsevol lector interessat en el folklore català, que recull l’experiència i l’estudi dels més de 30 anys que Bienve Moya ha dedicat a la festa popular.

Des de l’alicorn fins al yahoo, l’autor presenta un treball amb múltiples referències, és a dir, que no es limita a descriure una bèstia o personatge i prou, sinó que el situa en el context històric, literari, folklòric, lingüístic, fins i tot filosòfic, cinematogràfic o teatral, si és el cas. Hi trobareu bubotes, gorguins, gambutzins, grius, herensugues, licantrops, dracs, gegants… i tota mena de personatges vinculats a la llegenda i la rondalleria catalanes.

Com deia Antoni Munné-Jordà en la presentació del volum, “és un llibre que invita a llegir altres llibres”, atès que l’autor té l’encert d’oferir-nos enllaços constants: el dip de Joan Perucho a Les històries naturals; el Niffler de Harry Potter; els fameliars de Baltasar Porcel; els ocells parladors de Tolkien… També hi trobareu vincles amb altres escriptors clàssics de fantasia, terror i ciència-ficció: el Cavaller Ígur Neblí de Miquel de Palol inspirant-se en The Demolished Man d’Alfred Bester; The Wendigo, d’Algernon Henry Blackwood; La pota de mico, de William Wimark Jacobs (recentment recuperat per Laertes); o Els androides somien xais elèctrics?, de Philip K. Dick.

La presentació del llibre, a la llibreria Llorens de Vilanova, amb Antoni Munné-Jordà i Bienve Moya, el 28 de novembre de 2019. / Foto: R.M.

En efecte, l’imaginari mitològic i les criatures quimèriques de la cultura popular és un tema de llarguíssima tradició, per això Moya es remunta a l’antiguitat clàssica amb Hesíode, i cita altres autors de capçalera com Anselm Turmeda, Paracels, Rabelais o Diego de Torres Villarroel, fins i tot la Bíblia, amb referències a sants i maresdedéu.

A Les Rades Grises trobareu referenciats altres volums destacats d’aquest àmbit publicats a casa nostra els darrers anys, com El Gran Llibre de les Criatures Fantàstiques de Catalunya (Comanegra), de Joan de Déu Prats i Maria Padilla; l’Enciclopèdia misteriosa dels Éssers diminuts (Bromera i Animallibres), d’Alicia Casanova i Fernando Falcone, o Un món de fades i follets (Viena), de Josep Lluís Berdonces. En el cas que ens ocupa, la llàstima és que el llibre de Bienve Moya no sigui il·lustrat, perquè hauria guanyat molt. Ara bé, la quantitat d’informació és tal que aprendreu moltíssim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.