Pendergast, Lucius Pendergast

pendergast
Les investigacions del cap Pendergast, de Víctor Nubla. Ed. Males Herbes, 2016. 308 pàgs.

Lectors de bones històries, amics de la cosa policíaca, del costumisme i de les rareses pseudocientífiques, de la novel·la de viatges, de la bona taula, amants de la narrativa especulativa… sigueu benvinguts a les aventures de l’investigador Lucius Pendergast. De la ploma fèrtil i imprevisible del polifacètic Víctor Nubla ha nascut un investigador de fets inexplicables, misteriosos o paranormals que farà les delícies dels que frueixen amb la bona literatura.

Un dels mèrits que més elogio de Nubla és que ha construït un detectiu carismàtic pràcticament sense acció ni violència. Efectivament. I em sembla genial en un moment en què sembla que cap trama s’aguanti sense algun d’aquests elements. Ni sexe. Perquè allò més interessant de Lucius Pendergast és la seva reflexió, la seva parsimònia, la seva lectura pausada de la vida i la predisposició a dilucidar un cas amb l’ajut indispensable de la bona conversa d’un amic, un bon àpat i una copa. Solitari, discret i pacient, Pendergast és com un Tintín madur i reposat, a qui interessa comprovar els fets sense la necessitat de trobar-hi l’explicació. I això mateix ja trenca els esquemes i fa la narració diferent, perquè la fruïció hom no l’espera en el desenllaç sinó que s’assaboreix en el transcórrer de les pàgines.

Les investigacions del cap Pendergast és un conjunt de cinc històries que tenen lloc en cinc llocs diferents: Xangai, Cracòvia, els Alps, Argentina i Barcelona. Aquest últim, titulat Les vacances d’en Pendergast, ja havia aparegut publicat al llibre de relats de diversos autors Punts de fuga (Males Herbes, 2015). De fet, Nubla cluca l’ullet al lector amb referències a El regal de Gliese, publicat també a la mateixa editorial.

Només veient els títols de cada conte ja és fàcil imaginar-se que l’escriptor juga amb la narrativa de viatges com un element essencial que dóna cos al llibre, i ho nodreix tot plegat amb una prosa gairebé costumista, naturalista, amb tot luxe de detalls dels llocs que freqüenta el protagonista. L’autor assegura que són reals, i no en tinc cap dubte. Com reals semblen els esmorzars, aperitius, dinars, sopars i múltiples beuratges que pren Pendergast amb els seus col·legues, fins al punt que l’apunt gastronòmic és gairebé tan troncal com la pròpia investigació. I l’humor, un humor fi i natural, gens barroer ni afectat.

I us preguntareu, però què investiga el cap Pendergast, de la Policia Científica Muntada del Canadà? Doncs alteracions de les dimensions espai-temps, aparicions d’homenets minúsculs, vaques que parlen, globus que et teletransporten, aparicions de la Verge, reaccions “intel·ligents” d’objectes creats per humans, en definitiva, vulneracions de les lleis físiques de tota mena… Com ens confessa l’autor, Pendergast comença a sospitar que la seva presència és el que fa que les coses passin.

I quan arribes a la darrera aventura, dius: ja està? En volem més!

Felicitats, Nubla. I felicitats, Males Herbes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.