Gran festa de la literatura fantàstica en català

Ara fa vint anys que va néixer la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) i és un moment idoni per celebrar-ho amb una trobada que vol aplegar tots els aficionats al gènere: editors, autors, llibreters, traductors, periodistes, lectors… Això serà la CatCon 2017, la I Convenció de Ciència-Ficció i Fantasia, que tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú els dies 25 i 26 de novembre.

La primera CatCon tindrà tres convidats d’honor. Un dels noms propis d’aquest encontre serà l’escriptor nord-americà Mike Resnick (Chicago, 1942), guanyador de cinc premis Hugo, autor de 75 novel·les i traduït a 27 idiomes. En català estan disponibles els contes Ànimes bessones i L’escalfabanqueta, escrits a quatre mans amb Lezli Robyn i publicats a la revista Catarsi.

El nou llibre de Resnick, Edicions SECC.

Precisament enguany l’editorial Gigamesh ha publicat en castellà la seva obra més coneguda, Kirinyaga. Una novetat destacada, amb motiu de la CatCon, és la publicació per part d’Edicions SECC –amb el suport de la SCCFF– del volum Sistemes Operatius Alternatius, que inclou un relat de Resnick inèdit fins ara en català i castellà.

També serà a la CatCon Marc Pastor (Barcelona, 1977), un dels autors catalans amb més projecció internacional amb títols com La mala dona (La Magrana, 2008), Bioko (Ara Llibres, 2013), el recent Farishta (Ara Llibres, 2017) i L’any de la plaga (La Magrana, 2010), que aviat tindrà una adaptació cinematogràfica. El tercer d’aquesta tríada de luxe és Emilio Bueso (Castelló, 1974), autor en alça a la ciència-ficció en castellà dels darrers anys amb novel·les com Ahora intenta dormir (Valdemar, 2015) o Transcrepuscular (Gigamesh, 2017).

La CatCon durarà un dia i mig: dissabte 25 (tot el dia) i diumenge 26 al matí. Aquest és el programa previst, on hi podreu trobar continguts per a tots els gustos.

DISSABTE 25 DE NOVEMBRE
10-11h. 20 anys de la SCCFF, a càrrec dels tres presidents que ha tingut la SCCFF: Rosa Fabregat, Antoni Munné-Jordà i Eloi Puig.
11-12h. Taula d’editors sobre el procés editorial, amb representants d’OrcinyPress, Voliana, Edicions SECC i Pagès.
12-13h. Debat. Les xarxes i els robots esdevenen socials: la realitat atrapa la ciència-ficció?, amb Carme Torras, moderat per Sara Martín.
13-14h. Entrevista amb Marc Pastor.
Pausa
16-17h. Presentació de novetats editorials i signatura de llibres.
17-18h. Experiències de difusió: El Biblionauta, Quimèric (Ràdio Sabadell).
18-19h. Entrevista amb Mike Resnick, a càrrec de Pep Burillo.
19-20h. Els noms fantàstics de la literatura catalana sota la dictadura (Pedrolo, Calders, Capmany, Tísner…), a càrrec de Margarida Aritzeta, Àlex Broch i Víctor Martínez-Gil.
21.30h. Sopar dels Premis Ictineu.

DIUMENGE 26 DE NOVEMBRE
10-11h. Sessió dels 10 anys de les Ter-Cat (Tertúlies catalanes de ciència-ficció) i presentació de la revista Catarsi, a càrrec d’Eloi Puig i Albert Valls.
11-12h. Traduir literatura fantàstica al català, a càrrec de Francesc Parcerisas, Mireia Alegre i Imma Estany.
11-12h. Viatges en el temps, a càrrec de Marc Pastor.
13-14h. Entrevista a Emilio Bueso, a càrrec de Ricard Ruiz.

L’escriptor Antoni Munné-Jordà; el president de la SCCFF, Eloi Puig, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova, Teresa Llorens. / R.M.

L’Ajuntament de Vilanova, al seu torn, ha amplificat la trobada i ha organitzat també un seguit d’activitats durant el mes de novembre a l’entorn de la literatura de ciència-ficció, de manera que l’aperitiu ja està servit. S’ha engegat un club de lectura sobre el gènere a les biblioteques municipals, també hi haurà una exposició de llibres antics a la Biblioteca Víctor Balaguer, un cinefòrum sobre Blade Runner i una activitat familiar sobre Jules Verne a l’Espai Far, entre d’altres.

No és casual que s’hagi escollit la capital del Garraf per a aquest esdeveniment, més enllà de la voluntat de descentralitzar culturalment i que no tot passi a Barcelona. El motiu més romàntic, podríem dir, és el fet que en aquesta ciutat es va celebrar l’any 1997 el I Encontre de ciència-ficció en llengua catalana, concretament al Pòsit de Pescadors. Es va crear sota el paraigües de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i va ser la llavor perquè poc després nasqués la SCCFF; el primer president en va ser Jaume Fuster, que malauradament va morir poc després. Aleshores, com ara, un dels objectius era normalitzar la ciència-ficció en l’àmbit de la llengua catalana.

L’edifici Neàpolis, a Vilanova, seu de la CatCon 2017

L’escriptor Antoni Munné-Jordà ha estat un dels puntals de la SCCFF durant molts anys i una de les persones que més ha vetllat perquè no s’apagués la flama. Deu anys després, l’any 2007, al Foment Vilanoví, es va organitzar una altra trobada similar. Si la cosa va per dècades, ara tocava de nou, i amb una empenta més forta després de la col·laboració de la SCCFF amb l’organització de l’Eurocon a Barcelona al novembre de 2016, ara fa quasi un any. Cal agrair que l’Ajuntament de Vilanova va rebre amb els braços oberts la proposta de la SCCFF i de seguida va donar el vistiplau a cedir l’espai Neàpolis com a seu de l’esdeveniment. Durant el cap de setmana a Neàpolis hi haurà parades de llibres i un espai obert de trobada per a tots els lectors i aficionats. També col·laboren en la CatCon el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’AELC i la llibreria Gigamesh.

Cada any a la tardor es lliura el Premi Ictineu, i enguany per primer cop s’insereix en la CatCon, en el context d’un sopar-gala que tindrà lloc el dissabte a la nit, també a Vilanova (inscripcions obertes al web). Els premis, que arriben a la novena edició, combinen el vot popular i el d’un jurat especialitzat i es divideixen en cinc categories: millor novel·la fantàstica escrita en català, millor novel·la traduïda al català, millor conte en català, millor conte traduït i millor il·lustració.

Visiteu el web www.catcon.cat i no us ho rumieu gaire! La inscripció costa 5€ i és gratuïta per als socis de la SCCFF. Ser soci costa només 15€ l’any i també és una bona manera de contribuir a fer més fort el col·lectiu. Us hi esperem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.