Segell Lovecraft

Relats onírics de Randolph Carter, de H. P. Lovecraft. Angle Editorial, 2022. 192 pàg. Traducció al català de Ricard Vela.

«Quina importància tenen els somnis dels místics davant del rígid seny del món?»

Els lovecraftians estan d’enhorabona. El 2022 ha portat dos nous llibres en català de l’escriptor de Providence. L’Arcà de Laertes ha reeditat L’horror de Dunwich i prepara també una nova traducció de A les muntanyes de la follia, mentre que Angle ‒a la seva col·lecció de petits tresors El Far‒ ha publicat a començament d’aquest any aquests Relats onírics de Randolph Carter, un llibret que aprofundeix en un personatge considerat l’alter ego més complet de Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) i que apareix en diversos textos menys coneguts, posteriors al famós Cicle de Cthulhu.

Randolph Carter, que forma part de l’anomenat Cicle Oníric, no és l’únic personatge amb ressons autobiogràfics de Lovecraft, però sí el que l’escriptor desenvolupa més i fa aparèixer en més ocasions. Antiquari i erudit, exalumne de la Universitat de Miskatonic, es cria a Boston a final del segle XIX i està connectat familiarment amb els judicis per bruixeria de Salem. Té, per tant, elements que ja el connecten amb episodis truculents.

El llibre, dividit en quatre parts, palesa algunes de les constants de la mística lovecraftiana, que es fonamenta en la influència del malson en la psicologia humana i els paisatges atàvics de Nova Anglaterra.

El primer capítol és La declaració de Randolph Carter, que Lovecraft va escriure el 1919 a partir d’un somni. Interrogat sobre la desaparició de l’estudiós Harley Warren, el narrador (Randolph Carter) explica en primera persona un episodi terrorífic en què ell i el seu col·lega investiguen en un cementiri. En Warren està absort en una recerca misteriosa, influenciat per un llibre malèfic, i s’endinsa en unes catacumbes de les quals no en surt.

A L’innominable, Carter i un amic se salven d’una situació mortal. El text narra una conversa sobre allò místic i inexplicable entre els dos personatges al cementiri d’Arkham. El narrador, de nou en primera persona, explica una història extravagant ‒amb ecos de Poe‒, i retreu al seu amic, incrèdul, que «el sentit comú no és cap altra cosa que una estúpida falta d’imaginació i de flexibilitat mental». Però l’abominació es fa present enmig del relat.

En tercer lloc, La clau de plata narra el text central vinculat amb l’epopeia de Randolph Carter. Connecta la seva infantesa amb l’edat adulta quan, amb trenta anys, Carter perd la clau de la porta dels somnis, i com això l’afecta. En aquest cas el narrador és una altra persona que coneix Carter. Parla del protagonista com si ens descrivís el propi Lovecraft: un autor que escriu inspirat pels somnis, amb un univers mental propi molt desenvolupat i problemes per relacionar-se socialment amb un entorn que detesta, interessat per teories excèntriques en la seva pròpia lluita contra la banalitat.

La desaparició misteriosa de Carter culmina en el quart bloc, Més enllà de les portes de la clau de plata (1933), en què quatre homes se citen per esclarir els fets. És el text més boig i desmesurat perquè assistim a l’aventura bestial del que va experimentar Carter des que va desaparèixer del món dels humans: hi apareixen les criatures de Cthulhu, universos paral·lels, viatges en el temps, civilitzacions extraterrestres, l’absolut… Lovecraft porta el lector més enllà de la «rigidesa» del món conegut i desplega tot el potencial de la seva imaginació.

Són quatre textos breus, plens de detalls i referències a la literatura lovecraftiana, ineludible per als fans i una bona porta entrada per als neòfits. El pròleg de Ricard Vela, que també n’és el traductor, és una introducció perfecta a l’univers insondable d’aquest personatge enigmàtic que ha esdevingut un referent de la literatura de terror.

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.