Salvador Macip i Lauren Beukes, a la quarta CatCon

Ja arriba la quarta CatCon! La tercera i fins ara última edició va tenir lloc al novembre de 2019. La pandèmia va trencar una dinàmica ascendent que ara la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) intenta revifar amb una nova convocatòria i un canvi de dates. L’aparició del nou Festival 42 que impulsa l’Ajuntament de Barcelona va fer pensar que era més adequat moure la CatCon (i amb ella, també els Premis Ictineu) a la primavera, per no coincidir en dates amb el 42.

La SCCFF i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han presentat avui el programa de la quarta edició, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de maig a l’Auditori Eduard Toldrà de la capital del Garraf. A banda de l’esdeveniment en si, que es concentra el cap de setmana, l’àrea de Cultura de l’ajuntament ha organitzat activitats paral·leles durant tota aquella setmana.

Com en altres edicions, serà una CatCon amb noms propis. Salvador Macip, l’investigador que s’ha fet popular durant la crisi sanitària, serà a Vilanova com a convidat d’honor fent valer la seva dilatada trajectòria com a autor de fantàstic. D’altra banda, l’autora internacional convidada enguany és Lauren Beukes. L’escriptora sud-africana és l’autora de Les lluminoses i Zoo City, tots dos títols publicats recentment en català per Mai Més: el primer, a punt de ser versionat en sèrie televisiva, i el segon, que acaba d’aparèixer en català, li va valer a l’autora el premi Arthur C. Clarke.

Ja podeu consultar el programa complet i inscriure-us al web de la CatCon. Aquest any hi haurà motius de sobres per passar el cap de setmana a la capital del Garraf: un homenatge al desaparegut Miquel Barceló; un monogràfic sobre ciència-ficció catalana; una sessió sobre tendències actuals com el retorn del ciberpunk; mitologia popular catalana; la relació entre la ciència-ficció i els videojocs, etc. Com és habitual, el hall de l’auditori serà l’escenari de les parades de llibres i de les presentacions, i també hi haurà una exposició sobre Joan Perucho.

Eloi Puig, president de la SCCFF, confia que la CatCon podrà «tornar a arrencar» després de l’aturada de dos anys, per seguir treballant en la línia de «normalitzar la ciència-ficció catalana».

Premis Ictineu

Com s’havia fet els darrers anys, els Premis Ictineu es lliuraran dins de la CatCon i, per tant, també canvien de data. Encara es pot votar fins al 30 d’abril! Els finalistes d’enguany en la categoria de millor novel·la en català són Cordegel, d’Edgar Cotes (Edicions SECC), L’estrany miratge, d’Enric Herce (Males Herbes) i Les màquines del caos, de Ricard Efa (Mai Més). Els Premis Ictineu es lliuraran el dissabte 21 de maig al vespre.

D’esquerra a dreta, Eloi Puig, president de la SCCFF; Mercè Mateo, regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú; i l’escriptor Antoni Munné-Jordà, en la presentació de la IV CatCon. / Fotografia: Ajuntament de VNG

«Setmana fantàstica» a Vilanova

La xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú ha organitzat una pila d’activitats paral·leles a la CatCon, de manera que la ciutat es prepara per viure una «setmana fantàstica» en els dies previs, com ha anunciat la regidora de Cultura, Mercè Mateo. «Volem seguir apostant per la CatCon. És una oportunitat perquè la llengua catalana sigui més visible i reconeguda», defensa. Aquesta és l’agenda prevista:

  • 17 de maig. 19:30 h. Teatre Principal. Cinefòrum amb la pel·lícula Little Joe, a càrrec de Jaume Felipe. Coorganitzat amb Cineclub Sala1.
  • 18 de maig. 18:30 h. Biblioteca Armand Cardona Torrandell. Presentació del Fons Antoni Munné-Jordà.
  • 19 de maig. 18:30 h. Biblioteca Armand Cardona Torrandell. Trobada amb l’escriptor Salvador Macip per comentar el llibre Hipnofòbia. Presentació a cura de Victoria Ortiz, conductora del club de ciència-ficció.
  • 20 de maig. 20 h. Castell de la Geltrú. Espectacle Màquines sexuals, a càrrec de l’actriu Jordina Biosca
  • 21 de maig. 12 h. Biblioteca Armand Cardona Torrandell. Hora del conte, Fiuuuu!, contes de ciència espacial, a càrrec d’Anna Garcia Cuartero, actriu. Activitat adreçada a infants a partir de 3 anys.
  • Finalment, el 31 de maig, a les 17:30 h, a la Casa Olivella, tindrà lloc el fòrum literari Jules Verne: Més enllà dels tòpics, a càrrec de Daniel Figueras Artigas.

Donació magnífica d’Antoni Munné-Jordà

L’acte més destacat d’aquesta CatCon paral·lela serà la presentació formal de la donació de la biblioteca d’Antoni Munné-Jordà. Tal com ja havia anunciat aquest blog fa uns mesos, l’escriptor ha decidit regalar el seu fons a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Els tècnics estan ultimant-ne la catalogació i es preveu que ben aviat estarà disponible al públic. Són un total de 3.000 llibres i centenars de documents, revistes i material de tota mena, des de retalls de diari fins a les fitxes que Munné utilitzava per ressenyar els llibres.

Escriptor, divulgador, traductor, corrector, editor, prescriptor, conferenciant… Antoni Munné-Jordà ha fet tots els papers i ha esdevingut la persona que millor coneix la ciència-ficció en llengua catalana. Des dels anys 60 va començar a interessar-se pel gènere, i no ha deixat de comprar i col·leccionar en llibreries de vell tot allò que feia referència al fantàstic en català, amb l’objectiu de construir una tradició literària que fins aleshores era desconeguda. «Tenim tradició de ciència-ficció des del segle XIX, com en tots els països on hi va haver revolució industrial», sosté.

Vilanova, doncs, albergarà a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell la que és la col·lecció més completa de ciència-ficció en català, que inclou tota mena de curiositats i rareses, com una primera edició de L’Atlàntida de Verdaguer; un calendari enquadernat de 1936 amb el De la Terra a la Lluna de Verne (peça única); o un llibre italià, traduït d’un manuscrit rus del segle XV, i que és la primera història coneguda sobre Dràcula… «La gràcia és el conjunt, que aplega molts anys de feina», indica Munné. que ha manifestat la seva satisfacció perquè el fons sigui conservat i es mantingui unit. La regidora Mercè Mateo ha reconegut el «privilegi» que suposa aquesta donació que «enriqueix el fons literari de la ciutat i estarà obert a tothom».

Doncs sí, torna la CatCon!

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

2 pensaments sobre “Salvador Macip i Lauren Beukes, a la quarta CatCon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.