Primera beca per fomentar l’estudi del fantàstic català

Vilanova i la Geltrú, pràcticament sense proposar-s’ho, s’ha convertit en una mina de la literatura fantàstica en llengua catalana. L’Antoni Munné-Jordà en té bona part de culpa. Que què passa a Vilanova? Doncs tres coses úniques al món, que només es poden trobar a la capital del Garraf. Número u: la CatCon. La Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia arriba enguany a la cinquena edició i tindrà lloc els dies 10 i 11 de juny. Número dos: el Fons Munné-Jordà. L’escriptor ha donat a la ciutat la seva col·lecció bibliogràfica de ciència-ficció, la més important del país en llengua catalana amb més de 3.000 llibres i documents, dipositats a la biblioteca pública Armand Cardona Torrandell i disponibles per a tothom qui els vulgui consultar. I tres: la primera Beca d’estudis literaris Fons Antoni Munné-Jordà de ciència-ficció. Aquesta iniciativa és una primícia absoluta i està directament lligada a la donació del fons, que es va fer efectiu ara fa gairebé un any.

L’escriptor i col·leccionista Antoni Munné-Jordà (esquerra), amb Josep Lluís Vidal (dreta), mecenes del projecte, al fons de ciència-ficció dipositat a la biblioteca vilanovina. / Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

La primera Beca d’estudis literaris Fons Antoni Munné-Jordà de ciència ficció s’acaba de convocar. Just avui se n’ha fet la presentació a Vilanova i la Geltrú, ciutat d’adopció de Munné-Jordà (Barcelona, 1948), que ostenta el privilegi d’aquest trident fantàstic únic.

La beca la promou el propi autor, amb el suport de l’editorial El Cep i la Nansa, el mecenatge econòmic privat de Josep Lluís Vidal i Imma Montané, i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Aquesta beca neix com un incentiu per a estimular l’estudi, l’anàlisi i la investigació sobre la ciència-ficció en llengua catalana que, per extensió, vol dir sobre tots els gèneres fantàstics o especulatius. Val a dir que l’assaig sobre aquest gènere és un àmbit molt poc treballat en la nostra llengua. Malgrat que el moment editorial és força esperançador quant a producció i noves traduccions, hi ha molt pocs estudis acadèmics amb voluntat d’aprofundiment científic i que s’hagin pres seriosament la literatura fantàstica escrita en català.

La beca neix amb el suport d’un equip assessor de persones vinculades al gènere i també amb l’aval, podríem dir-ne «intel·lectual», de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF).

D’esquerra a dreta, Josep Lluís Vidal, mecenes; Mercè Mateo, regidora de Cultura; A. Munné-Jordà, escriptor, i Francesc Mestres, editor d’El Cep i la Nansa, en la presentació de la beca, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú. / Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

La beca està dotada amb 3.000 euros més la publicació del treball guanyador en forma de llibre per part d’El Cep i la Nansa. Els aspirants hauran de presentar, abans del 15 de juliol de 2023, una proposta d’estudi, que serà valorada per un jurat. Es valorarà especialment l’ús documental del Fons Antoni Munné-Jordà de Vilanova i la Geltrú.

La deliberació del jurat es donarà a conèixer a l’octubre d’enguany. A partir de llavors, el guanyador/a disposarà d’un any per desenvolupar el treball, fins a l’octubre de 2024. Amb les revisions oportunes, la voluntat és que aquest es publiqui al febrer de 2025, just dos anys després d’aquesta primera presentació. En aquell moment se’n convocarà la segona edició.

El jurat de la beca està integrat per Francesc de P. Mestres, editor d’El Cep i la Nansa; l’escriptor i investigador Jordi Font-Agustí, en representació de la SCCFF; el professor Víctor Martínez-Gil, per la UAB; el professor Manuel Moreno, per la UPC; i Victoria Ortiz, com a representant del club de lectura de ciència-ficció de la biblioteca Cardona Torrandell. Antoni Munné-Jordà, com a impulsor i organitzador, serà el president del jurat.

És una iniciativa majúscula i que des d’aquest racó del fantàstic en català aplaudim amb entusiasme. Una aportació més per fer créixer el gènere en la nostra llengua. Animeu-vos, estudiants, investigadors, periodistes, aficionats…, presenteu-vos i tant de bo que aquest sigui l’inici d’un projecte que arreli ben endins. Hi ha molta feina a fer i no anem sobrats de generositat com la d’aquesta beca. Moltes gràcies als seus impulsors!

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

4 pensaments sobre “Primera beca per fomentar l’estudi del fantàstic català

  1. ” Som dins el temps, i el temps és la durada i la succecisió de les coses. Tot allò que dura hi queda. El temps són records. Aquí ara esn emboliquem perquè diem temps tant del temps que passa com del temps que fa, però el alemanys diferencien el wetter i el zeit…” ( el barbut. Poso el comptaquilòmetres a zero, d’Antoni Munné-Jordà). Ara que hem instituit un projecte en el temps.

    M'agrada

  2. Una empenta innovadora per cultivar el món màgic de la imaginació. Vidal- Montané, Munné, Mestre i col.laboradors, enhorabona i desitjos de continuitat.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.