La vida de Tolkien, en còmic

Tolkien. Iluminar las tinieblas, amb text de Will Duraffourg i dibuixos de Giancarlo Caracuzzo. Aleta Edicions, 2022. Traducció al castellà de María Rabell. Còmic. 88 pàg.

Els lectors de Tolkien estan acostumats a veure aparèixer tota mena de productes literaris que analitzen des de qualsevol perspectiva la petjada de l’autor d’El senyor dels anells. La marca Tolkien està més que espremuda. Aquest llibre és una biografia en còmic que ha passat força desapercebuda ‒almenys aquesta és la impressió de qui escriu‒, i que ha publicat en castellà l’editorial valenciana Aleta (Grup Sargantana), a partir de l’original francès d’Éditions Soleil (2019), amb text del guionista Will Duraffourg i dibuix de Giancarlo Caracuzzo.

Efectivament, és un còmic biogràfic, que recull les primeres dècades de la vida de John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) i que se centra, de forma més concreta, en la seva participació a la Primera Guerra Mundial, episodi tràgic que va marcar profundament la seva joventut.

L’obra arrenca amb el naixement de Tolkien a Sud-àfrica i acaba l’any 1918 a Oxford, l’any que se signa l’armistici que posa fi a la Gran Guerra. És, per tant, una biografia parcial, tot i que els autors hi afegeixen un parell de pàgines de colofó que il·lustren com els fruits literaris i vitals que van venir després es van forjar en aquells anys joves tan convulsos i intensos.

La infantesa de Tolkien ve marcada per la mort prematura del pare, però viu una infantesa feliç a l’entorn rural de Birmingham, amb la seva mare i el seu germà. La pèrdua de la mare quan és adolescent és un cop duríssim, i aleshores passa a dependre d’un capellà que fa de tutor d’ell i del seu germà petit, el pare Francis Morgan. En aquest punt apareix Edith, l’amor de la seva vida, amb la qual es va casar per la força del destí i per tenacitat, perquè la parella va haver de superar molts entrebancs. Altres paraules clau són Oxford i els seus estudis de filologia, però sobretot els de les sigles TCBS. Responen a l’expressió «Tea Club and Barrovian Society», que és el nom amb què s’autoanomenaven el grup d’amics íntims que formaven amb Christopher Wiseman i R. Q. Gilson. Compartien aficions, inquietuds literàries, filosòfiques, vitals i una visió idealista del món. Més tard s’hi va afegir el poeta Geoffrey Bache Smith. Aquest nucli d’amistat és on rau el cor que batega fort en aquest volum, que se centra en l’experiència traumàtica de la guerra. Només Wiseman i Tolkien van sobreviure. Amb vint-i-sis anys, Tolkien havia perdut els seus millors amics a la guerra.

Aquests i altres elements bàsics de la biografia del professor apareixen en aquest còmic de tall clàssic, amb una narració ben trenada i en què s’entrelluquen, evidentment, pinzellades literàries de les lectures que van marcar el jove Tolkien i fragments d’una obra incipient que es començava a gestar, literalment, a les trinxeres del Somme. El llibre, en definitiva, és una bona introducció a la vida de Tolkien en format gràfic, i és també una mirada sobre una època, l’Anglaterra de començament de segle XX, marcada per la Primera Guerra Mundial, i la influència que aquesta va tenir en el jove Tolkien.

Curiosament no és l’únic còmic d’aquesta temàtica. També a França es va publicar l’any 2019 J.R.R. Tolkien et la bataille de la Somme, publicat per À Contresens Éditions.

Finalment, per als que s’endinsin en l’obra de Tolkien, el còmic inclou un apèndix breu però interessant que, paradoxalment, no esmenta cap de les seves obres ja prou conegudes sinó que apunta aquelles que li van servir d’inspiració per confegir el seu Legendarium, com ara Beowulf, el Kalevala finlandès, el cicle artúric o les sagues islandeses.

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.