La Segona Edat de Tolkien

Historia de Númenor y la Tierra Media de la Segunda Edad, de Martin Simonson i Bernard Torelló. Legendaria Ed., 2022. 258 pàg.

Com més s’aprofundeix en l’univers de J. R. R. Tolkien (1892-1973), més necessitat hi ha de conèixer els fonaments titànics que conformen el seu legendàrium. Lluny d’interpretacions i dels debats estèrils que ha promogut la sèrie Els Anells de Poder, vet aquí un llibre amb informació primordial, per a lectors que vulguin saber més i aclarir conceptes.

Martin Simonson, traductor i investigador, i Bernard Torelló, novel·lista i divulgador (conegut també com «Kai47»), tots dos grans experts en Tolkien, han destil·lat tot allò que sabem sobre la Segona Edat de Tolkien en aquest llibre que aporta llum sobre allò que el títol indica, literalment: Historia de Númenor y la Tierra Media de la Segunda Edad. No cal dir que el volum s’ha publicat coincidint amb la sèrie d’Amazon Prime, tot i que està pensat com una compilació des de les fonts de Tolkien i no és en cap cas un manual d’aquest producte televisiu. Els autors han dividit el treball en quatre blocs i aporten detalls i apunts sobre llocs i personatges, taules cronològiques, un llistat amb les referències d’on treuen la informació, bibliografia per aprofundir-hi, i un diccionari final molt complet amb tots els noms.

A aquestes alçades en què s’ha escrit absolutament de tot sobre el professor, aquest llibre esdevé una mena de guia útil que recull tota la informació dispersa sobre la Segona Edat. No és fàcil de trobar en les fonts originals ‒només un capítol a El Simaríl·lion‒, i la majoria de referències són disperses, inacabades, fragments de cartes, etc, de manera que aquest període és més aviat fosc. Cal destacar que els autors proposen un text amè, divulgatiu i fàcil de seguir, sense academicismes i profusament il·lustrat. Així, construeixen un relat lineal i coherent dels esdeveniments, ben contextualitzat, amb una seqüència temporal clara que no existeix en els textos originals de Tolkien, que fins i tot presenten petites contradiccions en episodis puntuals.

Quina és aquesta síntesi? El més important d’aquesta era, especialment en relació amb la Tercera Edat, és, sens dubte, la forja de l’Anell Únic. Encara que hi ha grans esdeveniments com són l’auge i caiguda de Númenor, les maquinacions de Sàuron (que comença la construcció de Bàrad-dûr), però també Galàdriel s’estableix a Lothlórien, Círdam comença a construir vaixells a les Rades Grises i Èlrond aixeca el refugi d’Imladris (Rivendell).

Els autors proposen un text amè, divulgatiu i fàcil de seguir, sense academicismes i profusament il·lustrat

El gran puntal de la Segona Edat és Númenor. Els Vàlar regalen als humans l’illa de Númenor com a agraïment pel seu suport en la lluita contra Mórgoth. Es planteja com una mena de paradís, un lloc de pau i harmonia en què els númenóreans hi són uns privilegiats ‒els déus anomenaven l’illa «Andor» (la Terra del Do)‒. Els númenóreans són els Dúnedain, i els anomenats «Fidels» seran els ancestres d’Àragorn, heroi d’El Senyor dels Anells.

Però ja se sap que l’avarícia pel desig de poder sempre guanya, i Sàuron aprofita aquesta ambició malaltissa per colpejar el cor dels homes. Apareix com a Annatar, amb aparença de savi i bell, i corromp els líders de Númenor, alimentant en ells una ombra i un desig antinatural d’immortalitat que tindrà conseqüències catastròfiques, amb l’enfonsament de l’illa i el canvi del món tal com el coneixem en la Tercera Edat.

Simonson i Torelló expliquen quines són les relacions entre els primers númenóreans que colonitzen la Terra Mitjana i com es relacionen amb Sàuron; com s’organitzen els elfs ‒el regne més poderós és Lindon, liderat per Guil-galad, l’Alt Rei dels Elfs; per què els nans s’estableixen a Khazad-dum, on viu el poble de Durin; com evoluciona Celebrímbor ‒que ve a ser l’hereu de Fèanor, creador dels Silmarils‒, enganyat per Sàuron, i com la veneració de la bellesa esdevé obsessió.

La sèrie d’Amazon ha generat un interès tan gran que pot fer que moltes persones s’apropin a Tolkien per primer cop, o almenys, havent vist només les pel·lícules de Peter Jackson. Bé, doncs aquest petit volum és ideal per saber d’on venim, perquè sense la Segona Edat no s’entenen moltes referències que Tolkien mostra a El Senyor dels Anells. Ara bé, el meu consell és que ningú faci aquest salt si no ha llegit abans El Hòbbit, El Senyor dels Anells i El Silmaríl·lion, en aquest ordre. Que la sèrie generi nous lectors que s’interessin en Tolkien serà el veritable èxit.

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

2 pensaments sobre “La Segona Edat de Tolkien

    1. Hola, Josep. Gràcies per seguir el blog. Si et refereixes als continguts de les Rades Grises, no cal dir res, massa òbvia la resposta. Si et refereixes a aquest volum, malauradament es publica molt poc o gens assaig sobre Tolkien en català

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.