Més 42!

El segon Festival de Gèneres Fantàstics oferirà més de 80 activitats, amb propostes d’actualitat relacionades amb la salut mental, el feminisme i el canvi climàtic

La segona edició del Festival 42 irromp amb força, amb l’objectiu d’arribar a tots els públics (reforçant el juvenil) i de demostrar que els gèneres fantàstics interpel·len les preocupacions de la societat actual fent èmfasi en temes com la salut mental, el feminisme o l’emergència climàtica. Les xifres ho diuen de tot: 84 activitats en cinc dies, amb més de 225 autors i especialistes de diferents continents, i 110.000 euros de pressupost. L’Ajuntament de Barcelona continua apostant per aquesta iniciativa liderada pel periodista i escriptor Ricard Ruiz Garzón, i enguany els organitzadors esperen superar la barrera dels 6.000 assistents de l’any passat (4.000 presencials i 2.000 virtuals), una edició de debut, recordem-ho, encara pandèmica. El festival tindrà lloc del 2 al 6 de novembre a la Fabra i Coats i a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Barcelona.

El cartell del Festival 42 d’enguany, obra d’Andreu Zaragoza

La llista de noms és llarga, per triar i remenar. El 42 homenatjarà Pep Albanell i Rosa Fabregat (en la primera tarda, dimecres 2 de novembre), dos referents del fantàstic a Catalunya, però també hi haurà autors com Marc Pastor, Carme Torras, Núria Perpinyà o Salvador Macip. En l’àmbit internacional, Barcelona rebrà escriptors com David Mitchell, Alejandro Jodorowsky, Aliette de Bodard, Tade Thompson i Lauren Beukes, entre d’altres. «Volem ser un festival prescriptiu, en què hi haurà noms coneguts i alguns tapats», explica Ricard Ruiz. Un d’aquests «tapats» podria ser Gareth Hanrahan, dissenyador de jocs i novel·lista. Luis Mateo Díaz, José María Merino o Elia Barceló seran plomes rellevants del 42 en llengua espanyola, mentre que també hi haurà una mirada al fantàstic llatinoamericà.

Amb vocació per a tots els públics, el Festival 42 vol insistir enguany en l’àmbit juvenil amb clubs de lectura i activitats específiques adreçades als instituts, a més de la presència d’escriptores com Annabel Steadman (Skandar i el lladre de l’Unicorn) i Samantha Shannon (L’era dels ossos). «El gènere pot ser porta d’accés a la literatura d’un públic molt ampli», assenyala Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament barceloní.

Una de les novetats principals d’aquesta segona edició és la incorporació d’activitats pràctiques, que l’any passat no es van poder fer per les restriccions sanitàries. Així, hi haurà tallers creatius de maquillatge, com fabricar-se una disfressa steampunk, teatre, combats d’il·lustradors, com fer una cançó de gènere, podcasts en directe sobre els mons de Tolkien, Martin i Sanderson, o un debat sobre les grans sèries de la tardor, Els Anells de Poder versus House of the Dragon.

Per complementar les múltiples taules i entrevistes també s’han preparat dues exposicions. Una, al vestíbul de la Fabra i Coats, estarà dedicada a Terry Pratchett: 50 anys de Terry Pratchett: el veritable terraplanisme i altres certeses del mestre, amb tretze elements corporis creats per diferents il·lustradors que mostraran escenes del Discmón. L’altra està dedicada a Italo Calvino, avançant el seu centenari, que tindrà lloc l’any vinent.

Hi haurà moments per homenatjar Miquel Barceló, mort recentment, que també va ser recordat a la darrera CatCon. Es commemoraran centenaris com el de l’editor i traductor Paco Porrúa, i es celebrarà també la trajectòria prolífica de Jordi Sierra i Fabra.

La salut mental com a exemple

Ricard Ruiz, comissari del 42, destaca que el «fantàstic partia d’una invisibilització molt gran, amb molts prejudicis» i subratlla que «la literatura fantàstica ara parla millor de la realitat que la literatura realista». És per això que el festival s’esforça a mostrar com els gèneres fantàstics aborden qüestions com la salut mental, per exemple, més actual que mai pels efectes de la pandèmia. «Els gèneres sempre n’han parlat, amb autors com Philip K. Dick, i cal sortir de l’estigma i el prejudici», diu Ruiz Garzón. Així, es comentaran temes com la relació entre el trauma i el terror, amb participacions destacades com la de l’escriptor Ismael Martínez Biurrun (Invasiones).

Igualment, com en la primera edició, el festival premiarà els llibres i autors més destacats de l’any anterior. Els Premis 42 es lliuraran el divendres, 4 de novembre a les 21 h, en català i castellà. En català, les categories són: millor obra original, millor obra traduïda, millor clàssic traduït, obra revelació i també es guardonarà la millor obra juvenil.

La cloenda, diumenge 6 a les 13 h, serà un debat teatralitzat amb música i escenografies creades específicament per a l’ocasió, titulat Dimensions desconegudes: teatre, ciència-ficció i gèneres, amb la participació de dramaturgs com Sergi Belbel i Jordi Casanovas, entre d’altres.

Molta, molta teca. Un festival amb propostes per a tots els gustos, uns dies per aprofundir i també per conèixer coses noves. Ricard Ruiz ho expressa amb aquest desig: «Deixem-nos sorprendre. No busquem només allò que ja ens entusiasma sinó que espero que sortim del festival descobrint nous títols i els que seran els nostres autors preferits del futur».

Tota la programació detallada, a https://www.barcelona.cat/festival42/ca.

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.