Jair Domínguez, Premi Ictineu 2017

Els premiats amb els Ictineu 2017, a Vilanova. / R.M.

El periodista i escriptor Jair Domínguez ha estat el guanyador del Premi Ictineu 2017 en la categoria de millor novel·la fantàstica escrita en català amb Perímetre (Catedral Books). Els Ictineu es van lliurar ahir a la nit al restaurant del Club Nàutic de Vilanova. Per primera vegada, els premis de la literatura fantàstica catalana es van inserir en el marc de la CatCon, que té lloc aquest cap de setmana a la capital del Garraf, concretament a l’edifici Neàpolis. Més d’un centenar d’aficionats al gènere s’hi han aplegat en una primera edició en què la SCCFF vol reivindicar i fer visibles els gèneres fantàstics en llengua catalana.

Jair Domínguez, recollint el guardó. / R.M.

Jair Domínguez es va imposar a l’Herba negra de Salvador Macip i Ricard Ruiz i a la segona part de La república Pneumàtica de Jaume Valor, que eren els altres finalistes. Perímetre és la tercera novel·la d’aquest autor televisiu, una distopia amb personalitat, en què el personatge principal, l’Enginyer, vaga pel desert cercant venjança.

En aquesta novena edició dels Ictineu, Ready Player One (Ed. Columna), d’Ernest Cline, ha estat triada com la millor novel·la fantàstica traduïda al català. En aquest cas s’ha imposat un gran homenatge a la cultura dels anys 80, en un altre univers distòpic en què la virtualitat supera la vida real. Van resultar finalistes Anna, de Niccolò Ammaniti i Mitja Guerra, de Joe Abercrombie.

Carme Torras, millor relat original en català. / R.M.

Quant al millor relat fantàstic original en català, la premiada va ser Carme Torras per L’indigent, publicat dins de Deu relats ecofuturistes (Males Herbes). El millor conte fantàstic traduït al català va ser Vacui magia, de L. S. Johnson, publicat a la revista Catarsi 18.

Una de les novetats d’enguany ha estat la incorporació, per primer cop, d’una cinquena categoria, la d’il·lustració, que va reconèixer el treball d’Studio Branca (Pol Abran) per la coberta de Procés de contradicció suficient, de Manuel de Pedrolo (Ed. Orciny Press).

Val la pena recordar que el premi no té dotació econòmica i destaca pel seu component absolutament popular. En alguna de les categories, de fet, el vot dels lectors ha acabat pesant més que el del jurat, mentre que en d’altres passa a la inversa.

La primera CatCon, un èxit

Neàpolis va ser ahir durant tot el dia un formiguer constant d’aficionats i professionals dels gèneres fantàstics. Des de les 10 del matí es van succeir les intervencions a l’auditori, en paral·lel amb presentacions de llibres i signatures d’autors. Una nodrida representació d’editorials i llibreries va generar a la planta baixa de l’edifici una mena d’“àgora” al voltant dels llibres, veritables protagonistes.

L’escriptor Mike Resnick, convidat d’honor a la CatCon. / R.M.

Mike Resnick, que va arribar divendres a Vilanova, va ser ahir l’estrella del dia com un dels tres convidats d’honor de la CatCon, juntament amb Marc Pastor i Emilio Bueso. L’autor nordamericà ha viatjat des de Cincinatti convidat per la SCCFF per ser aquests dies a Catalunya, cosa que diu molt d’aquesta primera CatCon. Resnick va repassar la seva prolífica trajectòria literària i va signar exemplars dels seus llibres, especialment de Kirinyaga, un volum inspirat en l’Àfrica que acaba de publicar Gigamesh. A la llibreria barcelonina també hi serà aquest dilluns a la tarda. D’altra banda, la CatCon ha propiciat com a primícia la publicació en català del llibre Sistemes operatius alternatius. Tres relats a la frontera del pensament (Edicions SECC), de Mike Resnick i Lezli Robyn.

Eloi Puig i Antoni Munné-Jordà, president i expresident, respectivament, de la SCCFF, van obrir la jornada al matí amb un repàs a la història de l’entitat, creada ara fa vint anys arran d’un encontre com aquest que també va tenir lloc a Vilanova. Un dels missatges clau és que la SCCFF ha de treballar per ser el paraigua que aixoplugui tot allò que faci referència al gènere en català per tal de reforçar-lo i contribuir a donar-li visibilitat.

Munné-Jordà i Hugo Camacho, en la taula d’editors. / R.M.

Algunes editorials van plantejar idees i reptes en un debat molt participatiu amb el públic assistent. Hi van ser representades Pagès, Orciny Press, SECC, Hermenaute i Voliana. Tot seguit, Carme Torras va conduir un interessant debat sobre xarxes i robots, en consonància amb el seu darrer llibre, Enxarxats (Males Herbes).

Marc Pastor i Sergi Viciana. / R.M.

La matinal es va cloure amb una entrevista de Sergi Viciana a l’escriptor Marc Pastor, que va parlar de com la seva feina als Mossos li ha servit per encarar personatges i escenes dels seus llibres. Pastor només va dir dues paraules sobre el seu nou projecte: “màgia negra”. Estarem atents.

Alfons Mallol, Karen Madrid, Miquel Codony i Daniel Genís. / R.M.

A la tarda l’arquitecte i escriptor Jaume Valor va tractar la versemblança en Blade Runner 35 anys després. En una altra de les taules es van presentar plataformes de difusió del fantàstic com el web El Biblionauta, dirigit per Daniel Genís, i el programa Quimèric, de Ràdio Sabadell, a càrrec d’Alfons Mallol i Karen Madrid; aquesta taula la va moderar un altre gran divulgador del gènere, Miquel Codony. Les sessions del dissabte es van tancar amb els noms fantàstics de la literatura catalana durant la dictadura franquista, amb Margarida Aritzeta, Àlex Broch, Víctor Martínez-Gil i Antoni Munné-Jordà: una mirada necessària per rescatar ciència-ficció i fantasia en llengua catalana que ve de lluny. I seguim!

2 pensaments sobre “Jair Domínguez, Premi Ictineu 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.