Vol sideral de Sanderson

Escuadrón, de Brandon Sanderson. Nova, 2018. 521 pàg. Traducció al castellà de Manu Viciano

Brandon Sanderson aposta pel lector més jove en la nova saga galàctica que ha començat amb Skyward (Escuadrón, Nova). Sovint els equips de màrqueting de les editorials confonen més que ajuden. Quan vaig llegir a la nota de premsa “Top Gun en el espacio” em vaig desanimar. Per a alguns lectors de ciència-ficció i fantasia que ja tenim una edat aquest tipus de referències poden ser condemnatòries; d’altra banda, em pregunto si algun lector al voltant dels vint anys coneix Top Gun o si per casualitat el té com a referent. En fi… Sigui com sigui, Sanderson és un mestre de la literatura fantàstica i, una vegada més, no decep.

L’obra té una protagonista femenina adolescent, que narra en primera persona, i això ja marca tot el plantejament de la novel·la. En un futur indefinit, la jove Spensa va néixer en un planeta on la humanitat es va refugiar per accident, on la vida és dura i austera i cal defensar-se constantment dels embats espacials d’una mena d’alienígenes anomenats krells. La noia és filla d’un pilot mort en combat i la seva màxima aspiració és esdevenir també pilot, com el seu pare, a qui té absolutament idealitzat. Els pilots són els màxims exponents de la resistència i ella ha crescut amb aquesta obsessió. Però la seva aspiració és gairebé impossible, ja que el seu pare va desertar, i la covardia del seu progenitor l’assenyala de per vida.

L’entorn on ens trobem es diu Detritus. És un planeta envoltat de residus espacials, restes d’infraestructures no humanes. Les persones que formaven part d’una flota de naus van aterrar allà forçosament quan l’àvia de l’Spensa era només una nena, fa setanta anys. Des d’aleshores, els humans viuen en cavernes subterrànies, dividits en clans, i tot l’engranatge social i productiu està enfocat a la maquinària bèl·lica de defensa enfront els krells, un enemic força desconegut i misteriós.

Spensa viu en la misèria, caçant rates al subsòl, ajudant la seva mare i escoltant les històries de la seva àvia cega. Sanderson sap adaptar el registre de la seva narrativa i construeix el personatge amb solvència. Rebel, indisciplinada, somiadora, sarcàstica, lluitadora. Spensa haurà de treballar dur per ingressar a l’acadèmia i aspirar a cadet per intentar assolir el seu somni. Per als humans de Detritus els pilots són herois, i ser la filla d’un covard és un estigma. Ella vol saber, perquè creu que l’enganyen, i no reposarà fins a vèncer tots els obstacles per a netejar l’honor del seu pare. Spensa té disset anys. És una noia menuda però amb una determinació de pedra picada. En el seu esperit inconformista rau el desig amagat de la humanitat de fugir de Detritus per assolir una vida millor.

Aquest llibre és una nova oportunitat perduda de traduir al català un escriptor de primeríssima línia mundial, amb una història galàctica i per al públic juvenil

El gruix de la novel·la és la formació d’Spensa com a cadet, i les dificultats que tindrà per avançar malgrat que les seves aptituds com a pilot són òptimes. Les relacions amb els seus companys d’esquadró estan marcades per la rivalitat inicial amb Jorgen, un noi de casa bona que esdevé el seu cap, i que representa per a Spensa la immensa injustícia del sistema. Jorgen ho ha tingut molt fàcil. Ella, menyspreada pels alts comandaments, només té el suport del seu instructor, Cobb, que havia conegut el seu pare i arrossega part del seu trist llegat.

Escuadrón és una novel·la de creixement en què una noia experimenta tota la força que és capaç d’assolir si lluita al màxim pels seus objectius; al mateix temps, l’obra és una bonica lliçó d’humilitat per a la joventut insolent que pensa que ja ho sap tot. Perquè les coses no tenen per què ser com un pensa i les persones, malgrat les aparences, poden albergar sentiments profunds. I Spensa haurà d’afrontar situacions dures, com la mort de companys pilots, i tot un remolí d’emocions relacionades amb el passat del seu pare, que la persegueixen. I sol estar sempre molt sola, tot i que al llarg del llibre fa un amic ben especial, ja ho veureu! En aquest sentit, Sanderson desplega un interessant treball psicològic, que és una de les millors armes de la novel·la.

Entremig, anem coneixent una mica més aquest món de Detritus, i assistim a grans dosis de vols estel·lars, estratègies de combat i característiques tècniques de les naus que faran les delícies dels amants del gènere galàctic, tot i que l’escriptor n’ha fet un gra massa i ofereix alguns episodis tediosos. A Sanderson sovint li sobren pàgines i això li pot jugar en contra. Tot i així, ens aboca a un final vibrant i èpic, que obre portes a una continuació molt engrescadora de la història.

Fa uns dies, a la II CatCon, donàvem tombs una vegada més a l’etern lament de la falta de traduccions en català de gènere fantàstic. Doncs bé, aquest n’és un cas flagrant. Estimats editors, no hi havia una oportunitat millor per a traduir Brandon Sanderson –un escriptor de primeríssima línia mundial i encara inèdit en català– que ara que presenta una sèrie nova d’aventures espacials adreçada al lector jove. Una pena.

∞∞∞

T’ha agradat l’article? Subscriu-te a Les Rades Grises!

Un pensament sobre “Vol sideral de Sanderson

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.