42, nou festival de literatura fantàstica a Barcelona

La imatge del primer Festival 42, disseny de Tono Cristòfol Casadesús i il·lustració d’Álex Ferreiro Vaamonde i Mercè Iglesias.

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà aquesta tardor un nou festival literari dedicat als gèneres fantàstics. S’anomena 42, i és un esdeveniment que neix de la iniciativa de l’escriptor Ricard Ruiz Garzón, professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i un dels grans especialistes del fantàstic a casa nostra. La primera edició tindrà lloc del 3 al 7 de novembre de 2021 a la Fabra i Coats i alguns dels autors que ja han confirmat la seva presència són Adrian Tchaikovsky, Elisabetta Gnone, Albert Sánchez Piñol o Elia Barceló.

El naixement del festival 42 és una notícia majúscula que ve a confirmar el creixement exponencial i la consolidació de la literatura fantàstica a Catalunya en el segle XXI, sobretot en la darrera dècada. L’Institut de Cultura de Barcelona ha assumit el repte proposat per Ricard Ruiz com a comissari d’una mostra que pretén situar-se a l’alçada d’altres iniciatives literàries d’èxit com la BCNegra o el Barcelona Poesia.

El programa del primer 42 proposarà una mirada global i àmplia als gèneres fantàstics o no realistes, sense distinció, per donar visibilitat al moment d’hibridació actual, i en diàleg, des d’una base literària, amb el món del joc i el videojoc, el cinema, les sèries, el còmic, la il·lustració, la narració oral, etc. «No serem puristes. Estem oberts a qualsevol que jugui amb els codis del gènere», indica el comissari. El festival es proposa arribar al màxim de lectors possible, especialment el juvenil, i es planteja en perspectiva bilingüe en català i castellà, per tal d’ampliar el ressò a la resta de l’Estat i també a l’Amèrica Llatina. El 42 aspira a fer ombra al popular Celsius 232, que se celebra a Avilés des de 2011, i que, d’alguna manera, ha influït en la creació d’altres festivals més modestos, com el Golem Fest de València o l’Ansible Fest de Bilbao. El 42, a més, també impulsarà uns premis específics de gènere fantàstic, també diferenciats en català i castellà, que es lliuraran en el transcurs de l’esdeveniment.

Com és d’esperar, el 42 oferirà tot tipus de xerrades, tallers, entrevistes, presentacions, recitals i exposicions. S’espera l’assistència d’un centenar d’escriptors (hi haurà més dones que homes), la majoria dels quals ja han confirmat la seva presència, tot i que de moment han transcendit pocs noms. Òbviament, la incertesa de la situació sanitària també obliga a prendre totes les precaucions, encara que a dia d’avui les perspectives són optimistes de cara a la presencialitat del festival.

Ricard Ruiz Garzón i Joan Subirats, en la roda de premsa de presentació del festival. / Foto: Pep Herrero – Icub

El 42 prepara moments específics per celebrar al centenari de Stanislaw Lem (1921-2006), autor del clàssic Solaris, i també els cent anys de l’obra de teatre R.U.R. Rossum’s Universal Robots, en què l’autor txec Karel Čapek va emprar per primer cop la paraula «robot». També hi haurà homenatges i mencions especials per a Víctor Nubla, Domingo Santos, Ana María Matute, el col·lectiu Ofèlia Dracs i, per descomptat, l’escriptor Douglas Adams, entre d’altres.

Per què 42?

Ricard Ruiz, impulsor del festival. / Foto: Pep Herrero – Icub

En les infinites referències possibles per batejar un nou festival de literatura fantàstica, Ricard Ruiz ha apostat pel número 42, en homenatge al llibre Guia Galàctica per a Autoestopistes (1979), de Douglas Adams (1952-2001). El número 42 és la resposta sorprenent a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot plegat?”, i la dona un ordinador potentíssim anomenat Pensament Profund, després de meditar-hi durant 7,5 milions d’anys. Adams, adscrit a la vessant més humorística del gènere, va anar una mica més enllà. Després de la cèlebre resposta, l’ordinador assevera que el problema és que la pregunta no estava ben formulada, la qual cosa farà que els personatges vulguin construir un ordinador millor per poder plantejar la Pregunta Definitiva… En aquest sentit, Ruiz vol que el festival sigui una “invitació a plantejar noves preguntes, a deixar de banda les grans respostes per enriquir millor els plantejaments inicials”. El 42, doncs, com a forma de repensar el gènere. Per acabar-ho d’adobar, enguany fa 42 anys de la publicació de la Guia galàctica per a autoestopistes.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, ha ressaltat la posició de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO per incorporar “una nova criatura literària” a la programació cultural de la capital catalana, amb l’objectiu de “recollir totes les narratives no realistes que estan en plena efervescència i que combinen molt bé amb debats científics i distòpics”. Subirats diu que el festival ha de ser també una nova eina per fomentar la lectura. “Volem aplegar els fans, però també l’àmbit acadèmic universitari, i involucrar l’ensenyament, amb escoles, instituts i biblioteques”.

I la CatCon?

La creació del nou festival amplia notablement l’oferta de debat i divulgació de la literatura fantàstica a Catalunya, que no gaudia d’una injecció de recursos comparable des que Barcelona va ser seu de l’Eurocon l’any 2016. En tot cas, el 42 és independent de la Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, la CatCon, que ha celebrat tres edicions a Vilanova i la Geltrú, i que, com tants altres projectes culturals, ha estat suspesa per la pandèmia de Covid-19. La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), que organitza la CatCon, manté la voluntat de seguir promovent aquest esdeveniment, l’únic dedicat exclusivament al gènere en llengua catalana, amb la incògnita de si canviarà de dates per no coincidir amb el 42, atès que la CatCon també s’havia celebrat al mes de novembre, els anys 2017, 2018 i 2019. En tot cas, enguany, com l’any passat, tampoc hi haurà CatCon, que s’ajorna fins al 2022. Pel que fa al lliurament dels Premis Ictineu, tindrà lloc un mes abans de l’habitual, entre final de setembre i començament d’octubre d’enguany.

∞∞∞

T’HA AGRADAT L’ARTICLE? SUBSCRIU-TE A LES RADES GRISES!

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.