El Món de George R. R. Martin

El Mundo de Hielo y Fuego, de George R. R. Martin, Elio M. Garcia Jr. i Linda Antonsson. Ed. Gigamesh, 2015. 327 pàgs. Format: 31x23,5cm. Traductors al castellà: Natalia Caballero, Juan Pascual Martínez i Andrea Montero.
El Mundo de Hielo y Fuego, de George R. R. Martin, Elio M. García Jr. i Linda Antonsson. Ed. Gigamesh, 2015. 327 pàgs. Format: 31×23,5cm. Traductors al castellà: Natalia Caballero, Juan Pascual Martínez i Andrea Montero.

Gigamesh acaba de publicar la primera gran enciclopèdia de Cançó de Gel i Foc. Una immensa obra històrica que aplega tot el que se sap sobre l’univers nascut de la imaginació del gran George R. R. Martin. El Mundo de Hielo y Fuego, que duu per subtítol La Historia jamás contada de Poniente y del Juego de Tronos, ja forma part d’un racó privilegiat de la meva biblioteca particular, al costat d’altres volums mítics com el Bestiario o l’Enciclopedia Ilustrada de Tolkien.

Martin ha tingut en Elio M. García, Jr. i Linda Antonsson dos col·laboradors inestimables. De fet, aquesta parella de fans es van conèixer a partir dels fòrums de debat sobre el món de Joc de Trons, fins al punt que van impulsar Westeros.org, el lloc de referència mundial a Internet, amb una allau d’informació abassegadora.

Però un llibre, perdoneu, sempre serà un llibre. I aquest és dels que ve de gust fullejar i olorar.

World-of-Ice-and-Fire-jkt-ElioLinda-1 - CòpiaL’edició en espanyol arriba de la mà de l’editorial Gigamesh només uns mesos després que aparegués la versió anglesa, The World of Ice and Fire. És un volum de gran format, profusament il·lustrat, amb tot de mapes i dibuixos d’escenes, indrets i personatges de la sèrie. La coberta i sobrecoberta són d’Enrique Corominas, l’il·lustrador de les adaptacions de Martin en llengua castellana. I és especialment interessant veure imatges prèvies a la ficció televisiva que, d’alguna manera, ha condicionat ja per sempre la mirada dels lectors.

El llibre està concebut com una gran crònica històrica escrita per un narrador que desconeixem, el mestre Yandel, coetani dels fets narrats -i publicats fins a l’actualitat-, que es proposa reunir tot el coneixement que ha pogut aplegar de llegendes, cançons i totes les fonts possibles. De fet, comença a escriure durant els anys bons del regnat de Robert Baratheon, i acaba desitjant un bon govern a l’actual rei Tommen. Per tant, som on som.

mundohieloyfuego003 - Còpia
Aegon I sobre el drac Balerion, una de les magnífiques il·lustracions del llibre.

El resultat de la col·laboració entre Martin, Garcia i Antonsson és un volum impressionant, que arrenca amb l’origen del món i repassa exhaustivament cadascuna de les famílies i territoris. Cal subratllar les pàgines dedicades a l’antiga Valyria, o l’inventari de reis Targaryen. Els mapes són bonics i estan fragmentats per zones, de manera que contribueixen a contextualitzar geogràficament els fets. També hi ha arbres genealògics amb desenes de noms dels llinatges dels Targaryen, els Stark i els Lannister. I un imprescindible índex alfabètic per a fer cerques.

Mentre esperem Vents d’Hivern, el sisè llibre de la saga -com a molt aviat es publicarà el 2016-, i del qual Martin n’ha ofert ja algun tast al seu web, aquesta magna obra ens permet seguir recreant-nos en la saga. Per als que vam llegir els llibres fa alguns anys, no és només una bona manera de refrescar la memòria sinó també de conèixer coses noves. Una delícia.

3 pensaments sobre “El Món de George R. R. Martin

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.