El ‘Drac de Gel’ parla català

C_El drac de gel.indd
El Drac de Gel, de George R. R. Martin. Ed. Bromera, 2016. 125 pàgs. Traducció d’Emma Piqué.

De manera excepcional, us presento un llibre que ja havia estat ressenyat fa un any. Podeu llegir l’article aquí. Per què? Doncs lamentablement (però contents!) perquè fa poc ha sortit la versió en llengua catalana. Bromera presenta per primer cop en català El Drac de Gel, de George R. R. Martin, i se suma d’aquesta manera a la febre mundial per Joc de Trons. Aquesta preciosa faula de 1980 la va recuperar Norma l’any passat amb fabuloses il·lustracions de Luis Royo, coincidint amb el Saló del Còmic. Bromera, que enguany celebra el seu 30è aniversari, en va treure la versió en català al març, de cara a la campanya de Sant Jordi i a la imminent estrena de la sisena temporada de la sèrie televisiva de l’HBO.

Res a dir. Des d’un punt de vista empresarial és una aposta absolutament lògica. És un conte infantil, un gènere amb molt bona acceptació al mercat català, d’un autor conegudíssim, però una obra desconeguda per al públic no especialitzat, per la qual cosa pot tenir una sortida en català per recuperar la inversió de drets, traducció, etc. La versió de Bromera (en català estàndard, no pas en valencià) ha estat traduïda per Emma Piqué, i es presenta en tapa dura però en un format una mica més petit que l’edició de Norma. En la versió de l’editorial valenciana la lletra és més gran i també l’interlineat, per facilitar la lectura als menuts, i els dibuixos, a dues tintes, adquireixen un color blavós. És el que tenen les comparacions, ja em perdonareu. Però el llibre és fantàstic: el que jo regalaria als meus nebots.

eldracdegel_dragonhielo2Més enllà de la satisfacció de trobar una altra obra de G.R.R. Martin en català, la publicació d’aquest volum significa la confirmació, una vegada més, d’allò que sempre hem reivindicat en aquest i altres fòrums que intentem estimar la literatura catalana. I no és res més que el dèficit que pateix el gènere fantàstic en relació amb el castellà, només trencat recentment per Rosa dels Vents amb la trilogia de Joe Abercrombie El Mar Trencat. Resignació, i endavant. Ara toca volar amb aquest Drac de Gel cap a temperatures més favorables!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.