Abercrombie imposa la seva llei

abercrombie001 (588x800)
La voz de las espadas, Joe Abercrombie. La Primera Ley I. Alianza Editorial, 2010. 742 pàg. Traducció al castellà: Borja García Bercero.

Sovint cal persistir en la idea inicial, perquè acaba essent la bona. Imagineu un escriptor vocacional, a qui li roda pel cap des que és adolescent la història d’un personatge, Logen Ninefingers (Logen Noudits). La comença, l’abandona, passen els anys, treballa com a muntador de vídeo, editant documentals i videoclips, més tard la reprèn, la millora, la publica. Així comença la carrera literària de Joe Abercrombie (Lancaster, 1974), un dels referents actuals de la fantasia èpica mundial.
I perquè cal començar des del principi, la primera història basada en el personatge del guerrer Logen va donar el seu fruit en The Blade Itself, que Abercrombie va completar l’any 2004, fa ja deu anys. La va publicar l’editorial Gollancz el 2005, i després li van seguir les seqüeles que van completar la trilogia The First Law, que són: Before They are Hanged (2007) i Last Argument of Kings (2008). L’obra de Joe Abercrombie està publicada en castellà per Alianza Editorial.
Renovador de la literatura fantàstica britànica, Joe Abercrombie s’inscriu en el sender clàssic del gènere d’aventures, que enllaça a la perfecció amb els que han gaudit llegint GRR Martin. A la seva escriptura hi batega un realisme descarnat, profund malgrat l’aparença frívola, que ha connectat amb milions de lectors arreu del món.
La Voz de las Espadas és el primer volum  de la saga La Primera Ley. Planteja un món convuls i en conflicte. El primer protagonista és Logen Nuevededos, un guerrer del nord, violent i sanguinari, líder d’un grup de veterans que fugen d’uns monstres coneguts com “shanka” o “cabeza plana”. Logen obre el relat i li atorga consistència per la seva mirada entre cínica i resignada, degut al fosc passat que arrossega. Una de les virtuts d’Abercrombie és assolir una cosa bàsica per dotar de credibilitat la literatura fantàstica: bons personatges. Logen és un d’ells.

Una de les virtuts d’Abercrombie és assolir una cosa bàsica per dotar de credibilitat la literatura fantàstica: bons personatges

Un altre és Glokta, inquisidor. Havia estat un soldat de renom però, després de mesos de captiveri, ara és un esguerrat ressentit i sarcàstic, que bàsicament es dedica a torturar presoners per obtenir informació. Glokta té un aire, ja ho veureu, a Tyrion Lannister. La ciutat d’Adua és un magma de traïcions, corrupteles i lluites de poder -l’habitual, vaja- que malmeten l’inestable equilibri entre els territoris que formen La Unió. En aquest escenari hi trobem també el jove capità Luthar, que es prepara per competir en el gran Certamen d’esgrima, tot i que a ell el que li agrada és jugar a les tavernes i beure amb els seus camarades.
La màgia no és aliena a Logen, que té el do innat de parlar amb els esperits. Per això quan sap que un mag poderós el busca es deixa portar.
La voz de las espadas és una vibrant novel·la d’acció. Abercrombie presenta el seu món progressivament i amb destresa, sense pesades descripcions infantils per situar el lector, sinó convidant-lo a entrar, a relacionar conceptes. Una de les coses que anima a seguir llegint no és tant el que diu sinó el que no diu, és a dir, el buit que només s’insinua i que genera ganes de conèixer més. Però també com ho diu, amb una prosa propera, amb gran facilitat per dibuixar escenaris, diàlegs vivíssims i molt sentit de l’humor, que el situen en paral·lel a altres autors com el propi Martin, Sapkowski o també Daniel Abraham.
El Nord està revoltat i la guerra és a punt de començar. Però hi ha un grup heterogeni d’aventurers liderats pel mag Bayaz que fugen del conflicte buscant respostes que tots ells ignoren. Efectivament, el llibre no té final. Per tant, caldrà continuar…
Després dels tres llibres d’aquesta trilogia, Joe Abercrombie va publicar el 2009 Best Served Cold (La mejor venganza) i el 2011 The Heroes (Los Héroes). I encara una tercera novel·la independent, una mena de western, Red Country (Tierras Rojas), basades totes en el mateix univers.

joeabercrombie-bw2-1600x2400
L’escriptor anglès Joe Abercrombie. Foto: Lou Abercrombie

Després d’això, i a banda d’altres relats curts dispersos en diferents antologies com la recent Rogues, l’escriptor anglès va començar a treballar en una nova trilogia, Shattered Sea, que formaran els títols Half a King, Half the World i Half a War. El primer s’acaba de publicar al mercat anglosaxó, i s’espera que els altres dos apareixeran al llarg de 2015. De moment, encara no hi ha traducció al castellà. No vull dir-ho més per no repetir-me, però no, res d’Abercrombie no està traduït al català. Per cert, que els lectors d’Abercrombie tenen l’oportunitat de veure’l en persona al Festival Celsius d’Avilés, que comença avui, i on també hi seran Patrick Rothfuss i Brandon Sanderson, entre altres. No està gens, però gens malament.
Sé que vaig tard i el tenia pendent de fa temps, però cal seguir Abercrombie de ben aprop.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.